Комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН ще трябва да установи дали се строи върху дюни, или не

Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа "Корал", защото има порок в процедурата, не е спазен Закона за биологичното разнообразие. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Сутрешния блок на Нова телевизия.

Изричното искане на Борисов

"Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството", обясни Василева.

"Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 г. се оспорваше от ДНСК, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно", каза министърът.

Нова комисия от експерти

Комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН, която ще трябва да установи дали се строи върху дюни или не. "Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетона, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки", каза министърът на околната среда и водите.

Ивелина Василева съобщи още, че ДНСК е издало предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево.

Заповед за спиране на строежа още няма

Същевременно обаче управителят на фирмата-инвеститор Стамо Стамов съобщи, че взе още не е получил заповедта за спиране на строителството.

"Досега са минали много контрол органи и са проверявали, но досега не мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър", заяви Стамов.

Източник: Нова телевизия