Между 1500 и 2000 лв. излиза абитуриентският бал на тазгодишните зрелостници

В сумата се включват цялостното облекло, прически, гримове и маникюр при момичетата, кувертите за ресторант и дискотека, събирането с роднини, както и евентуална екскурзия до обичайните дестинации - Турция или Гърция, информира "Телеграф".

Приготовленията за девойките излизат с по 500 лева по-солени, отколкото за младежите. Често сумите се оказват непосилни за родителите и те се втурват да теглят заеми.

Цените на рокли, костюми, аксесоари и други остават непроменени през последните 5 години. В сравнение с 10 години по-рано обаче балът е поскъпнал два-три пъти. Тогава един абитуриент излизаше средно по 1000 лв.

Отдавна отминаха времената, в които се подготвяха домашни трапези, въпреки че според ресторантьори кризата в голяма степен е върнала тази традиция. Ако все пак сте решили да си спестите главоболията да посрещате гости у дома, подгответе поне 20-30 лв. на човек за посрещане в нисък и среден клас кръчма.

За да не изтърват клиенти, ресторантите са склонни да позволят внасянето на допълнителен алкохол извън минималната консумация в куверта.

В същото време сметката сочи, че ако се прежалите и решите да готвите, ще ви излезе три пъти по-евтино. При това на масата ще има всичко - алкохол, традиционната шопска, пържоли, кюфтета и кебапчета, сухи мезета, та дори и десерт, информира "Монитор".

Виж още: Сандра Бълок със съвети към абитуриентите

Източник: "Телеграф", Bulevard.bg, "Монитор"