Държавата Либерландия е вдъхновена от Монако, Лихтенщай и Хонконг

На Балканите вече има нова държава - Либерландия. Тя е основана от чеха Вит Йедличка, който обособил 7 кв. км на "ничия земя" на брега на р. Дунав между Сърбия и Хърватия, в района между Бачки Монощор и Змайевац в суверенна държава, съобщава сръбският в. "Блиц".

Приема всички без екстремисти, комунисти, неонацисти и осъждани престъпници

Новосъздадената Либерландия има вече собствено знаме, герб, конституция и закони и всеки желаещ може да кандидатства за "гражданство". Условията са не си комунист, неонацист или екстремист, нито да си наказван за тежки престъпления. Йедличка пък е президент на държавата.

Либерландия има сайт - Liberland.org, на който са описана целта и основните принципи, по които ще съществува. 

"Целта ни е да създадем общество, в което могат да живеят честни хора, и където държавата не вгорчава живота на хората с ненужните ограничения и такси. Основателите са вдъхновени от Монако, Лихтенщайн или Хонконг", пише там.

По всички правила на международното право

Вит Йедличка, който е част от маргинална дясна партия, близка до бившия премиер и президент на Чехия Вацлав Клаус, потвърждава, че страната е създадена съгласно принципите на международното право и е формирана на земя, която не принадлежи нито на Сърбия, нито на Хърватия.

"Президентът" на Либерландия изразява надежда, че "независимата и суверенна Либерландия" най-напред ще бъде призната от Сърбия и Хърватия, като вече се подготвя дипломатическа нота към двете страни. След това, допуска той, щели да ги последват и други страни по света.

Източник: Агенция "Фокус", liberland.org, в. "Блиц"