11 тапи ще се образуват по двете магистрали до морето през лятото, информира "Монитор"

Придвижването до родното Черноморие ще бъде затруднено заради наложителни ремонти на аутобаните. Сериозна реконструкция предстои на три места на "Таркия", както и на четири места в отсечката Шумен-Варна от "Хемус". Освен това се предвижда рехабилитация на четири виадукта. 

Регионалния министър Лиляна Павлова обяви планираните ремонти след вчерашното заседание на кабинета. "Този летен сезон няма да ни е лесно, 

ще бъде по-бавно и по-трудно пътуването

но в крайна сметка го правим за добро, искаме да направим нещо качествено и устойчиво, а не просто да направим няколко кръпки, защото те се отварят след всеки зимен сезон", заяви Павлова. 

Тя обясни, че все още няма анализ с колко ще се забави придвижването, но във всеки случай ремонтите значително ще увеличат времето, за което стигаме обикновено до морето.

До 100 млн. лв. отпуска кабинетът, за да бъдат оправени проблемните участъци по двата аутобана, свързващи София с Варна и Бургас, стана ясно от думите на Павлова. Тя уточни, че става дума за отсечки, които са в изключително лошо състояние, тъй като не са ремонтирани от 20-30 години. Павлова припомни, че по тях вече беше въведено ограничение на скоростта от 90 км/ч.

80 км от "Хемус" и "Тракия" ще бъдат изцяло рехабилитирани 

Изцяло ще се поправи и пътната основа, отбеляза Павлова. Министърът уточни, че по аутобана, водещ до Бургас ще се работи активно по участъците от 5 км до 10 км, от 60 км до 90 км край Пазарджик и от 119 км до 134 км. По "Хемус" пък предстои активна работа между Шумен и Варна.

В рамките на отпуснатите допълнителни до 100 млн. лв. от централния бюджет ще бъдат ремонтирани и мостови съоръжения на двете магистрали. Министърът на регионалното развитие и благоустройството гарантира, че ще се вземат необходимите мерки за по-добро отводняване и поправка на дилатационните фуги.

Маркировката, знаците и мантинелите също ще бъдат подменени. По думите на Павлова пътните съоръжение и мостовете не са ремонтирани много години, а фугите се отварят. Точно отворените фуги станаха причина за тапата на моста Елешница на магистрала "Хемус" по празниците. 

Фугите са отворени до такава степен, че бетонна плоча липсва, пропаднала е до арматура и може да се види дупката, разказа министърът. Само ремонтът на Елешница ще струва 3-4 млн. лв.

Говорим за махане на асфалта, махане на плочите, 

изглаждане на нови плочи, хидроизолация и ново асфалтиране, разясни в детайли Павлова.

Паралелно с тези ремонти тази година предстояло завършване на стартираните в предишния мандат на Бойко Борисов ремонти на големите виадукти по двете магистрали - Бебреш на "Хемус", на който трябва да бъде довършено дясното платно и на виадуктите при 61 км и 67 км на "Тракия", където е направено само едното платно. Павлова посочи, че тези ремонти ще бъдат разплатени в рамките на 2015 г.

И призна, че това на практика означава, че през целия строителен сезон, който започва от края на април и продължава до края на октомври, 

всички тези ремонти ще се затруднят сериозно трафика

Павлова подчерта, че пътната агенция и фирмите, които ще извършат ремонтите правят
график за реорганизация на движението, който ще бъде съгласуван с МВР и с КАТ. Заради ремонтите ще има ограничение на скоростта, а на места движението ще се извършва в две ленти, като автомобилите ще се пренасочват в насрещното платно. 

Според министъра обходни маршрути не могат да бъдат предложени навсякъде. Това ще доведе до забавяне в придвижването, затова апелираме към всички пътуващи да имат търпение и да проявят разбиране, обяви Павлова. 

И добави, че ремонтите не могат да бъдат направени експресно, защото са сериозни и не става дума само за преасфалтиране, а за реконструкция.

Източник: "Монитор"