Изборите за Европейски парламент и Народно събрание са основната причина за намаляване на партийните средства

Средствата на основните партии в България масово са намалели през миналата година. Това показват отчетите за приходите и разходите на формациите за 2014 г., публикувани вчера от Сметната палата.

Причината за намаляването на парите в партийните каси е, че този период те бяха изправени на два пъти пред избори - за евродепутати през май и за Народно събрание през октомври, като партиите не са жалили средства, за да достигнат посланията им до избирателите.

ГЕРБ са свили финансите си наполовина

В резултат средствата на най-голямата и финансово стабилна партия - ГЕРБ, са намалели наполовина. В края на 2014 г. парите на формацията на Бойко Борисов са били над 10,8 млн. лв., като за година преди това те са били 21,9 млн. лв.

За 2014 г. от партията са изхарчили общо 17,6 млн. лв., като 1,2 млн. от тях са отишли за дарения за болни, бедни, за църкви и други. От ГЕРБ са спазили традицията си да не е приемат дарения. Основното перо в приходите е била държавната субсидия в размер на 13 млн. лв.

Друг приход в случая са и парите, получени по лихви от депозити, като за 2014 г. от партията са изкарали рекордните близо 700 хил. лв. За сравнение в предходни години парите в тази графа варират между 400 хил. лв. и 550 хил. лв.

БСП - още по-сериозни намаления

Втората най-голяма партия в страната - БСП, пък отчита дори по-голямо свиване на партийната каса. От 3,5 млн. лв. в края на 2013 г. сега средствата на социалистите са спаднали до 1,6 млн. лв. в края на 2014 г. Освен това БСП има да изплаща и солидни суми заради изтегления през 2013 г. банков заем за изборите за 42-ро Народно събрание и взетите 13 шкоди на лизинг.

Приходите на БСП са най-вече от държавната субсидия - малко над 9,2 млн. лв. Освен тях червените са регистрирали и висок приход от членски внос - 1,2 млн. лв.

Изборите са се отразили на финансовото състояние и на ДПС, макар и в по-малка степен. Средствата на партията в края на 2014 г. са близо 5,4 млн. лв., за сметка на почти 7,8 млн. лв. година по-рано. В отчетния период ДПС е получило субсидия в размер на 5 млн. лв., има регистриран приход от 144 хил. лв. и от лихви по депозити. Партията също е продължила практиката си да не взема дарения от членове и симпатизанти.

Виж още: Над 35 млн. лв. за партийни субсидии само до края на годината

"Атака" и АБВ се борят за най-много дарители

С по-малко средства приключва годината и "Атака" в сравнение с 2013-а. Партията на Волен Сидеров обаче влиза е една от двете формации, регистрирали най-много дарители. Другата е АБВ на Георги Първанов.

"Атака" е записала в сметките си над 725 000 лв., дадени от 150 души. Сред тях е и самият Сидеров, който е внесъл в партийната каса 9000 лв.

АБВ пък са посочили в отчета си дарения в размер на малко над 594 000 лв., но средствата са набрани за по-малко време - от август 2014-а до края на годината. Крупните дарения за партията на Първанов пък са довели до отлив на благодетели при БСП, които регистрират около 210 хил. лв. такива средства.

СДС, ДБГ и НФСБ растат финансово

Изключение от правилото за стопени спестявания са две от партиите в Реформаторския блок - СДС и ДБГ, въпреки че точно формацията на Меглена Кунева изнесе основната финансова тежест при двата вота миналата година. ДБГ са увеличили средствата си в края на 2014 г. на 335 хил. лв. при 29 хил. лв. година по-рано. СДС също приключва годината с положителен финансов баланс, като за това спомага продажбата на собствени недвижими имоти на стойност 135 хил. лв.

С 200 хил. лв. повече в партийните каси си приключва 2014 г. и НФСБ.

Източник: в. "Монитор"