До бомбените атаки в метрото в Мадрид това е най-големият терористичен акт, извършен на територията на Европа

Навършват се 93 години от атентата в църквата "Св. Неделя", организиран от военизираните крила на БКП. Избухналите бомби, заложени на покрива на храма, отнемат живота на над 150 души, част от цвета на страната - военния елит и интелигенция, но не постигат основната си цел: убийството на цар Борис III.

Атентатът е извършен на 16 април 1925 г. по време на опелото на ген. Константин Георгиев, прострелян смъртоносно два дни по-рано в градинката пред храма "Св. Седмочисленици" от агенти на БКП.

Военното крило на БКП е създадено малко след обособяването на самата партия и излизането ѝ от семейството на българските социалдемократи. Тяхната цел е посредством премахване на ключови лица и терор да се създадат условия за избухване на болшевишка революция.

Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори: Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини.

Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г.

Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, вкл. главният организатор Петър Абаджиев.

До бомбените атаки в Мадрид, които на 11 март 2004 г. отнемат живота на 192 души, това е най-големият терористичен акт, извършен на територията на Европа.

След атентата в "Света Неделя" властите започва широкомащабен терор срещу левицата. На 15 май 1925 г. поетът Гео Милев е извикан за справка в полицията и изчезва безследно.

Източник: Bulevard.bg