От събота, 7 ноември, се забранява в моловете да ходят непълнолетни без придружител и се фиксира "зелен коридор" в хранителните магазини за възрастните хора над 65-годишна възраст

Две седмици след налагането на поредните ограничения заради разпространението на COVID-19 и след като бройката на заразените само в София започна да надхвърля 1500 дневно столичният оперативен щаб въвежда още противоепидемични мерки.

От тази събота, 7 ноември, след обсъждане с ръководствата на големите търговски обекти, се забранява на непълнолетни да ходят в моловете без пълнолетен придружител. Подобен ход вече беше предприет в Пловдив.

Освен това, в тон с предложенията на главния държавен здравен инспектор, отново се въвеждат т.нар. "зелени коридори", чрез които за два часа сутрин в хранителните магазини ще се допускат само възрастни хора над 65-годишна възраст. 

Виж още: След над 1000 заразени на ден - отново с маски и на открито

На редовния седмичен брифинг с Министерството на здравеопазването доц. Ангел Кунчев настоя за още няколко стъпки с оглед на епидемичната обстановка, напр. срокът на действащите мерки да се удължи поне до края на ноември, присъствената работа да се ограничи до максимум половината служители и да се въведе вечерен час за заведенията, които не са обхванати от заповедта на здравния министър.

За Министерството на образованието и науката (МОН) той препоръча учениците от V до XII клас да преминават в дистанционна форма на обучение, като решенията се взимат на областно ниво, а освен това да бъдат преустановени всички извънкласни дейности, в които участват ученици извън дадена паралелка.

Според него изцяло към дистанционно обучение трябва да се ориентират и вузовете - с изключение на медицинските университети.

 

Междувременно в София се създава организация част от диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники, днес ДКЦ) да се включват в прегледите на хора с грипоподобните симптоми. Целта е да бъдат разтоварени големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи.

По тази причина на директорите на 30-ината столични ДКЦ се възлага в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи, където преглед ще осъществява екип от лекар и медицинска сестра или лаборант, които при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест.

Пациентът обаче трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Подобни пунктове за триаж и изследване с антигенен тест вече са открили големите държавни болници в София като "Пирогов", "Александровска", "Св. Екатерина" и "Св. Анна".

Антигенните тестове се закупуват от лечебните заведения и са безплатни за гражданите, като в най-кратки срокове здравното министерство ще приключи с процедурите за закупуване на тестове и ще ги предоставя на болниците, разкрили съответните пунктове, уверяват от ведомството.

Столицата разполага с около 12 хил. легла за активно лечение, като 3000 от тях вече са преструктурирани за лечение на пациенти с COVID-19. По-рано през седмицата за Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) бяха осигурени и допълнителни линейки.

Медиците там вече разполагат и със санитарни автомобили, предоставени по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Само в рамките на 5 ноември, четвъртък ,на спешния телефон 112 за София са са постъпили над 530 сигнала, довели до затруднения в обслужването на адресите.

Репортаж на БНТ в края на миналата седмица показа как протича едно дежурство на екип от "Спешна помощ" и как пациенти чакат с часове за прием в болнично заведение..

Източник: coronavirus.bg