Непотребен смартфон или таблет няма.

Старите мобилни джаджи могат да ни вършат добра работа като помощници на компютър, коментират от PC World. Ето някои от най-добрите начини да използваме повторно старите си устройства: 

Превърнете своя таблет във втори монитор

Една много добра идея за стария ви таблет е да го превърнете в допълнителен втори монитор за своя компютър. Дори и таблетът ви да е 7-инчов, можете да го използвате като допълнителен екран, за да следите постоянно мигновените съобщения, електронната си поща или социалните мрежи. Ако работите със снимки, видео или музика, един втори екран може да ви послужи като специално място, където да разположите лентата с инструменти. Много добро приложение за тази цел е Air Display, което е с цена 10 долара и е налично за iOS и Android.

Използвайте смартфона си като безжична сензорна мишка

Какво ще кажете да използвате стария си смартфон като сензорна мишка към компютъра си? По този начин няма да се налага да сте като "залепени" за бюрото, тъй като ще може да го управлявате и от разстояние. Ще смаете приятели и колеги като видят каква умна идея ви е осияла. Нужно ви е само подходящо за целта приложение. За iPhone идеалното решение е безплатното приложение Mobile Mouse, което поддържа жестове. Ако искате да добавите допълнителни функции, ще трябва да платите 2 долара за Pro версията. Ако имате Android устройство, използвайте Unified Remote.

Превърнете своя таблет в истински команден център

С малко усилие и няколко долара таблетът ви се превръща в нещо повече от просто допълнителен тракпад. От сензорния му екран можете бързо да стартирате приложения и да изпълнявате команди много по-бързо, отколкото с мишката. Потребителите на iPad трябва да тестват приложението Actions - то струва 5 долара и позволява да създавате бутони за всички неща, които най-често правите на вашия компютър. Ако ползвате Android, платената версия на Unified Remote се доближава до възможностите, които предлага Actions.

Посветете старата си джаджа на разговорите и видео чатовете

Ако работите с малък лаптоп или по-стар компютър с ограничена процесорна мощ, но все пак искате да разтоваряте по Skype, Google Hangouts или други приложения за видео чат, можете да използвате телефона или таблета си. Това се постига лесно. Нуждаете се от телефон или таблет с предна камера и евтина стойка, където да поставите устройството.

Създайте настолен калкулатор или скенер за документи

С приложения като PCalc за iOS и Real Calc за Android може да превърнете старо устройство в настолен калкулатор. И двете приложения са безплатни, но можете да преминете към платените им версии, ако имате нужда от повече функции. Друго подходящо приложение на стария ви смартфон е да го използвате като скенер за документи. Приложението CamScanner е налично за iOS и за Android. С платената версия добавяте повече функции. 

Създаване на малък файлов сървър

От гледна точка на съхраняването, старите телефони или таблети не могат да се сравняват с мрежов твърд диск. Но те са достатъчно добри за съхраняване на документи или на малък брой медийни файлове, особено ако използвате с тях microSD карта за допълнителна мощност. Мобилните устройства могат да работят цял ден с едно зареждане на батерията им, така че вие ще получите достъп до своите файлове дори и след като сте изключили компютъра си. За да прехвърляте файлове на телефона или таблета си, трябва просто да го включите в своя компютър. За целта ще трябва да инсталирате BitTorrent Sync на вашето PC и телефон и да използвате опцията "sync folders". Най-лесният достъп до файловете ви за Android е чрез приложението AirDroid. Инсталирайте приложението на вашия телефон и си създайте профил, а след това можете да посетите web.airdroid.com от всеки браузър и ще получите достъп до файловете си.

Източник: PC World / Digital.bg