По 94 млн. лв. на година, или общо 1 млрд. лв. до 2026 г. ще спести НЕК от намаляването на цените на тока на двата американски теца "AES 3C Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3"

Споразуменията за това бяха подписани на 8 април в Министерския съвет от шефа на НЕК Петър Илиев в присъствието на премиера Бойко Борисов и американския посланик Марси Райс, информира "Монитор".

Според предоговореното между НЕК и двата ТЕЦ-а цената за разполагаемост на "AES 3C Марица Изток 1" (сега около 73 лв. на MWh) се намалява с 14%, а на "Контур Глобал Марица Изток 3" (около 49 лв. на MWh) - със 17%. 

Цената за енергия и срокът на двата дългосрочни договора остават без промяна.По-ниските цени за разполагаемост ще влязат в сила само ако НЕК изплати всичките си просрочени задължения към тях. Те възлизат на общо 688 млн. лв.

Това, което договорихме днес за намаляване на цената за разполагаемост, не означава, че ще се отрази пряко в цената на тока, каза след официалната церемония енергийният министър Теменужка Петкова. 

Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин

посочи още те тя. И допълни, че цената на тока все пак се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Министърът добави, че за намаляване на дефицита в енергетиката вече са предприети и други мерки, които бяха заложени в промените на Закона за енергетиката от 6 март. Припомняме, че новият шеф на КЕВР Иван Иванов вече даде заявка, че ще работи поне за задържане на цената на тока.

За да може постигнатата договореност между НЕК и американските ТЕЦ-ве да се отрази върху крайните цени на тока от 1 юли, то споразуменията трябва да влязат в сила до 30 юни. Което означава НЕК да е платила въпросните 688 млн. лв. просрочени задължения. Министър Теменужка Петкова обясни, че за целта БЕХ търси банков кредит, който ще предостави в заем на НЕК, за да може тя да се разплати.

Не се обмисля вариант с емитиране на облигации от БЕХ

На въпрос дали БЕХ ще успее да осигури парите Петкова каза, че холдингът има подготовка по въпроса.

Цената за разполагаемост е само едната компонента от цената, която получават американските централи, другата е цената за енергия. Енергийният министър обясни, че тя е по-високата от двете компоненти. Тя не посочи какво е намалението, ако се вземе предвид пълната цена на централите, но обясни, че ако НЕК е трябвало да плаща годишно 328 млн. лева на "Марица Изток 1", сега ще плаща по 282 млн. лева годишно, а за "Контур Глобал Марица Изток 3"намалението е от 283 млн. лв. на 235 млн. лв.

В края на май миналата година ДКЕВР разпореди на НЕК да започне преговори с двете централи и да договори намаление на пълната цена на "Марица Изток 1" с 30%, а на "Марица Изток 3" - с 20%, както и за намаляване наполовина на изкупуваното количество. По-късно в нов състав ДКЕВР махна конкретните условия, защото те препятстваха преговорите.

Източник: "Монитор"