Сливането на Агенция "Митници" и НАП ще даде възможност да продължат корупционните схеми, при които гранични служители си затварят очите за камиони, които не трябва да преминават през границата, смята Емил Димитров-Ревизоро

Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията коментира пред БНР предложението на премиера Бойко Борисов за сливане на НАП и митниците:

"Има основание в тази идея, в много страни в Европа са се случили такива сливания, 

очевидно контрабандата, която се случва с участието на митниците е заплаха за националната сигурност,

защото вместо кутиите с цигари, можеше да има оръжия, терористи и т.н.

В бизнеса има много примери на успешни сливания на компании и на неуспешни сливания" каза Ялъмов, който не изключи възможността промяната да започне от "главата".

Иван Кучмов, който ръководи един от ключовите сектори в митниците, обаче смята, че това са различни структури и имат различни цели.

"Не виждам какво ще се случи ако се съберем на едно място, може би ще се съберат деловодствата и ще имат една обща шапка, но те и сега имат една обща шапка - напр. един общ зам. министър на финансите. 

Не виждам как когато се съберат дупката ще бъде запушена

Представете си го така - в кухнята ви се счупи печката и вие ще компенсирате като направите по-добра мивка", заяви той.

"Корупцията е едно от най-лошите неща, които се случват в администрацията ни като цяло. Работя в наркотиците и знам много добре, че един труд, който сме вложили за определени разработки в един момент се оказва, че някой взима парите и без ние да разберем, стоките си вървят", каза още той.

Кучмов уточни, че от 20 години, откакто работи там, 

се правят неуспешни опити за борба с корупцията

Митниците пропуснаха своя шанс към тях да няма реформи, пък заяви по Нова телевизия депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро след вчерашното изказване на Бойко Борисов, че възнамерява да слее НАП и Агенция "Митници".

Димитров уточни, че същинските приходи идват от данъци, а не от митниците.

"Идеята митниците да се слеят двете ведомства е от доста време. 

Какво ще стане, ако някой реши да обедини пожарната и полицията? 

Въпросът е като има престъпление пожарникарите ли ще пращаме или полицаите", попита депутатът от Патриотичния фронт.

Според него сливането на Агенция "Митници" и НАП ще даде възможност да продължат корупционните схеми, при които гранични служители си затварят очите за камиони, които не трябва да преминават през границата. Той посочи, че митничари късат телеграми от Турция, с които се предупреждава за влизане на камиони с контрабандна стока.

През контрабандния канал с цигари в България са влезли 45 камиона, а не заявените 15, заяви още той.

"Тази телеграма се скъсва, после не може да се разбере кой я е получил

Ако вие сте премиерът, ще продължители да търпите това да се случва", подчерта депутатът. Той изтъкна, че митниците водят собствен живот, имат собствена политика и собствено законодателство.

"При създалите се обстоятелства, сливането на НАП и митниците е неизбежно", смята той.

Виж още: Арестуваха 11 митничари на "Капитан Андреево"

Източник: БНР, Нова телевизия; Fakti.bg