Ако беше класирана наравно с мъжете, Сандра Бълок, която неотдавна отпразнува 50-годишнината си, щеше да се нареди на трето място, само с милион долара по-малко от Скалата

Сп. "Форбс" прави отделни класации за най-високоплатените актьори и актриси, защото общото подреждане само би подчертало, че дори при кинозвездите съществува полова дискриминация. Като цяло мъжете в десетката, оглавявана от Робърт Дауни-джуниър, са изкарали близо двойно повече от колежките си - 419 млн. срещу 226 млн. долара.

Виж още: Сандра Бълок със съвети към абитуриентите

Сандра Бълок оглавява Топ 10 при актрисите с 51 млн. долара, изкарани през едногодишния период от юни 2013 насам.

Основната заслуга е на "Гравитация", спечелил седем награди "Оскар" и над 700 млн. долара в световен мащаб. Комедията "Нежна полиция", където тя си партнира с Мелиса Маккарти, също има дял в миналогодишния й успех - и вече се подготвя продължението.

Подгласничката на Сандра - Дженифър Лорънс, е на второ място с 34 млн. долара, отстъпвайки с милион на екранния си съпруг от "Американска схема" Крисчън Бейл и Бен Афлек. С 12 млн. повече от нея е изкарал Брадли Купър, който й партнира в няколко филма напоследък: "Наръчник на оптимиста", "Американска схема" и предстоящият Serena.

Напредъкът на младата Дженифър, която на 15 август навършва 24, е впечатляващ - тя е най-младата актриса, която успява да натрупа актив от три номинации за "Оскар".

За първия "Игрите на глада" Лорънс получава по-малко от 1 млн. долара, но успехът й дава основание да иска не само по-голям хонорар за останалите три филма, а и дял от печалбата, отбелязват от списанието.

Трета в списъка на "Форбс" с 31 млн. долара е другата Дженифър - Анистън. С парите от постоянните повторения на сериала "Приятели" и ангажиментите си като рекламно лице на различни продукти тя може да си позволи по-голяма избирателност на ролите.

Напоследък актрисата игра в по-нискобюджетни комедии като "Семейство Милър", а стратегията й е да приеме по-нисък хонорар срещу дял от приходите - като в "Шефове гадняри", чието продължение се задава по кината през ноември.

Следващите в топ 10 на най-високоплатените актриси са:

- Гуинет Полтроу с19 млн. долара от "Железният човек-3" и рекламните договори с "Макс Фактор" и "Хюго Бос",
- Анджелина Джоли и Камерън Диас с по 18 млн. долара,
- Скарлет Йохансон със 17 млн. долара,
- Ейми Адамс и Натали Портман с по 13 млн. долара.

Все пак от "Форбс" уточняват, че става въпрос за техни собствени изчисления на базата на интервюта с агенти, продуценти, адвокати и други запознати, като не се взимат предвид данъците и другите разходи, които изисква статусът на знаменитост.

Жизел Бюндхен, която редовно оглавява списъка с най-високоплатените манекенки, неотдавна дори се оплака, че подобни класации само й навличат подозренията на властите, че укрива приходи.

На десето място в десетката на актрисите е Кристен Стюарт с 12 млн. долара. Тя си партнира с Джеси Айзенбърг в предстоящата екшън комедия American Ultra, а на кинофестивала в Кан представи новия си филм Clouds of Sils Maria с Жулиет Бинош и Клоуи Грейс-Мориц.