Борш, гулаш, гаспачо, таратор, минестроне... - ще ги откриеш сред близо 200 рецепти за супа в Kulinaria.bg

"Супа за вечеря, супа за обяд, винаги си първа ти на тоя свят! - пееше Лигавата костенурка от "Алиса в Страната на чудесата". - Супа за вечеря, супа за обяд, нищо са пред тебе пуйка, шоколад! Кой ще иска друго, щом му дадат супа! Кой не дава всичко за паница супа... супа превъзходна!"...

Супата има дълга история, която датира чак до зората на кулинарията. Във времената, когато храната е била оскъдна, а съставките са били трудно набавяни, супата е била бърз и евтин начин за засищане.

За прародител на супата се смята по-течният вариант на овесената каша. Зърнените култури освобождават нишесте и помагат тя да се сгъсти.

Историците смятат, че за първи път супи в заведения за обществено хранене се сервират през XVIII в. в Париж. Всяка култура има собствени вариации на супите. Ето някои от най-популярните супи в различните части на света:

В Испания традиционна е студената доматена супа - гаспачо

Най-известната руска супа е борш. Страната, откъдето произлиза боршът, е Украйна, но тази супа е харесвана и в други държави от бившия СССР. В Русия се приготвя от цвекло, месо и зеле. Зелето е основна съставка и в друга популярна там супа - шчи.

Минестроне е най-популярната супа в Италия. По оригинална рецепта тя е топла и се прави само от различни видове зеленчуци. 

В Тайланд най-популярната супа е пилешката, към която там се добавя нискомаслено кокосово мляко

Унгария е прочута със своя гулаш, който се приготвя най-често като яхния, но има и супена версия.

Ако сте планирали пътуване до Франция, което сега няма как да осъществите, може да се пренесете там, като си сварите френска лучена супа

Традиционната виетнамска супа се прави от свинско месо, царевица и зеленчуци.

В Гърция най-известната супа е лимонената, която включва сварено пиле, цели парчета лимони и копър.

Виж още: Кулинарни рецепти по гръцки

У нас най-консумираните супи са пилешката, шкембе-чорбата и тараторът. Студената супа от кисело мляко и краставица се смята за един от символите на България.

Като градска легенда се разправя как навремето по родното Черноморие група англичани, възмутени, че им се сервира студена супа, поискали тараторът да бъде стоплен пред тях... след което стоически го изяли.

Виж още: Всички рецепти за супа в Kulinaria.bg

Популярна в българския фолклор е й народната приказка "Клин-чорба". В тази рецепта може да се добавят най-различни съставки - само не и прилеп!: 

Някакъв търговец обикалял селата да си продава стоката. Вечерта замръкнал в непознато село и се отбил в къщичката на една бабичка да пренощува. Поискал нещо за хапване.

- Бедна съм, синко, и в къщи няма нищо за ядене… - отвърнала бабата скъперница.

Търговецът усетил каква е работата, но нищо не казал. Взел едно менче, налял го с вода и го закачил над огъня.

- Защо слагаш да топлиш вода, синко? - попитала бабата любопитно.

- Ще варя клин-чорба — отвърнал търговецът.

- Бре, че как се прави клин-чорба? Що е това чудо?

- Дай един клин, а аз ще те науча как да я вариш.

Бабата донесла клин от старите подкови на магарето, търговецът го пуснал в менчето и казал:

- Дай сега, бабо, малко ориз!

На бабичката много и се искало да научи как се вари клин-чорба, затова донесла ориз, после донесла лук, а накрая и едно яйце. Дала ги на търговеца, като си мислела: "Нека се науча как се вари клин-чорба, тогава вече няма да си харча парите да купувам едно-друго, а ще си ям все клин-чорбица!".

В това време търговецът опитал чорбата с лъжицата и казал:

- Бабо, я донеси малко масълце!

Бабата донесла и масълце. След малко търговецът пак поискал:

- Я, бабо, донеси още едно яйце!

Бабичката донесла и второ яйце.

Когато чорбата се сварила добре, търговецът извадил клина от менчето, изхвърлил го и седнал да яде.

Бабата го гледала, гледала, па накрая рекла намусена:

- Че така и баба знае клин-чорба да вари!

- Ами като знаеш, тогава защо не свари? - засмял се търговецът и продължил да сърба от вкусната чорбица.

Източник: По материали от foodpanda и Kulinaria.bg