До 3 октомври изложението демонстрира разработки в машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта

"Всички знаем, че есенният панаир е известен с иновациите, заради които е определян като най-голямата технологична среща на Балканите. А иновациите се разглеждат като най-важния фактор за повишаване на производителността и конкурентоспособността на българската икономика", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на 71-вия Международен есенен технически панаир в Пловдив.

Тази година в търговското изложение участват над 800 фирми от 35 държави, като се очакват около 50 хил. посетители, които да се запознаят с най-новите постижения на световните лидери в областите машиностроене, строителство, електроника, автомобилостроене, информационни технологии, софтуер.

За първи път тази година специализирана изложба представя и най-актуалното в строителния бранш. Подемът в строителството е сигнал, че икономическата криза през последните години в отрасъла започва да отминава, коментира Лукарски.

Сред впечатлилите го експонати е къщата, която може да се изгради за 17 дни, новите модели леки коли и тежката строителна техника. 

На тазгодишното изложение се предлагат и много новости за намаляване на разходите, което дава на бизнеса възможност да се освободят средства за инвестиции в модерни технологии, техника и продукти, отбеляза на свой ред председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.

Строителството и роботиката са основни акценти на изложението,

както и възобновеният под името "Автосвят" автомобилен салон. Съпътстващата програма включва над 25 прояви, а експозициите, разположени в седем палати и откритите площи край тях, може да се разгледат от 9 до 18 ч., а на 3 октомври - до 14 часа. Билетът струва 4 лева, а преференциалната цена за ученици, пенсионери и инвалиди е двойно по-ниска.

Тази година в изложбата "Стройтех" интереса привличат не толкова огромните машини, колкото навлизането на високите технологии в детайлите, осигуряващи комфорт и икономичност, изтъкна д-р Соколов. 

На есенния панаир е показан и първият български продукт за управление и автоматизация на дома - She, и то само месеци след неговата световна премиера в Сингапур. Системата командва дистанционно електроуреди, дава информация за температура, влажност, светлина и чистота на въздуха, известява за пожари и наводнение, обясняват производителите от Allterco Robotics.

Сред чуждестранните изложители се открояват щандовете на Австрия, Беларус, Русия, Китай, Индия, Иран, които са важни пазари за наши фирми. Като много добри се оценяват и търговските взаимоотношения с Чехия - в Пловдив гостуват 10 чешки фирми, които показват оборудване за строителството, транспорта, добивната индустрия и водно-електрическите централи (ВЕЦ).

 

Сред предварително анонсираните новости на панаира са "топлинният детектив" и "банкоматът за горива"

 

Няколко родни фирми показват камери и измервателна апаратура за термовизионни обследвания. Те действат като детектив, който по излъчваната температура открива в сградите дефекти на изолацията, стените и конструкцията, течове на топлина и рискови точки за влага и мухъл.

С помощта на термовизията се диагностицират повреди в климатични, отоплителни и електрически инсталации, техника, тръбопроводи за пара и вода, пещи, хладилни системи. По този начин се повишава сигурността и се снижават енергийните разходи.

Термовизионните камери дори от най-нисък клас са толкова прецизни, че все едно се използват 6400 инфрачервени термометъра едновременно, обясняват изложители. Според експерти термографията е най-доброто средство за превантивна поддръжка на машини, съоръжения и сгради и за пестене на енергия.

За първи път на панаира се показва и своеобразен "банкомат за горива", с чиято помощ клиентите могат да се обслужват сами на бензиностанциите. В електронното устройство се вкарва определена сума пари, а от колонката се зарежда гориво. Така отпада необходимостта да се назначава персонал в по-малки обекти и се свива тяхната издръжка.