Новата национална галерия, наричана още "българския Лувър", е отворена всеки ден, без понеделник, от 10 до 18 ч. Запознай се с някои от гвоздеите на експозицията и още любопитни факти за изложените творб-

- Eкспозицията е подредена в 28 зали на четири етажа. В нея е показана само част от колекцията на Националния музеен комплекс, която наброява над 42 хил. единици.
- Половината от изложените творби са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.
- В процеса на подготовка на експозицията близо 60% от произведенията - живописни, скулптурни, графични и декоративни - са реставрирани. За повечето картини са изработени нови рамки.
- Началото на българската колекция се поставя през 90-те години на ХІХ век, а по-голямата част от чуждестранната колекция е формирана през 80-те.

За колекцията

- Най-ранното произведение в българския раздел на експозицията е "Портрет на Неофит Рилски", 1838 г.  от Захари Зограф. Около 1840 г. той рисува своя знаменит "Автопортрет". Тази творба, заедно с графичния архив на художника, са откупени от неговите наследници през 1940 г. за 168 900 лв., като "Автопортрет" е оценен на 40 хил. лв. и до момента остава най-високоплатената живописна творба в колекцията на музея.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и кураторът на експозицията акад. Светлин Русев през автопортрета на Захари Зограф и портрета на братовата му жена Християния

- Със създаването на Народния музей (1892) започва и формирането на сбирката "Ново българско изкуство". Сред първите откупени произведения между 1896 и 1900 г. и включени в експозицията са: "Ръченица" на Иван Мърквичка, "Връщане от пазар" и "Контрабандисти" на Ярослав Вешин.

- През 1897 г. се откупуват и първите български скулптури - "Сатир" на Жеко Спиридонов и "Убийството на Св. Стефан" на Марин Василев.

- През 1900 г., по поръчка на княз Фердинанд, Иван Мърквичка рисува посмъртния портрет на княгиня Мария Луиза, починала през януари 1899 г. Със своите размери (256х193 см) това е най-внушителното платно, създадено от български художник до средата на ХХ век.

Особено внимание привлича и рамката на портрета, специално изработена от Борис Шац с монтирани в нея релефи. На 14 от тях са изваяни спецефични национални типажи: българин, шоп, арменец, грък и т.н.

Портретът е показан на Световното изложение в Париж през 1900 г. и е награден със златен медал.

- На същото изложение е пратена и "Нимфа" на Жеко Спиридонов. Тя била поставена в центъра на изкуствено езерце и от нея се леела розова вода.

"Ръченица" от Мърквичка

- През 1922 г. от самостоятелната изложба на Андрей Николов са откупени пет произведения на особено високи цени. Общата сума е 750 000 лв. В новата експозиция са включени три от тях: "Фани", "Портрет на Никола Петров" и "Спящо дете".

- Пейзажът "Лъвовият мост" на Никола Петров е втори вариант на прочутата картина. Първият е рисуван през 1910 г., показан е на Международната изложба в Рим през 1911 г. и е откупен от Музея на модерното изкуство в Рим.

- През 1919 г. от посмъртната изложба на Никола Петров са откупени на много високи цени "Портретът на жената на художника" (за 10 000 лв.) и "Голо тяло" (за 6000 лв.)

- През 1923 г. "Йов" на Борис Денев и "Пред огледалото (Приготовление за бал)" на Елена Карамихайлова са откупени за по 20 хил. лв.

- "Гостенка" на Васил Стоилов е неговата дипломна работа от 1927 г., за която той получава отличие от Художествената академия.

- През 1937 г. "Дамски портрет" на Бенчо Обрешков е награден със златен медал в Париж.

- "Футуристична композиция" на Иван Ненов е една от малкото откупки, станали възможни през последните 20 години. За първи път творбата е показана през 2011 г. на изложбата "Поетиката на модернизма (Изкуството на Югоизточна Европа между двете световни войни)" в Националния музей на Черна гора.

Лъвов мост, нарисуван от Никола Петров

- В експозицията са включени живописни произведения на Христо Явашев (Кристо) от студентските му години.

Виж още: Италия посреща новия проект на Кристо

- Най-ранната творба в чуждестранната живописна колекция е "Кръщение Христово" от края на ХV век, най-вероятно излязла от ателието на Андреа дел Верокио (представител на Флорентинската школа по време на Италианския ренесанс).

- С висока художествена стойност се откроява подписаната и датирана от 1526 г. олтарна композиция "Мадоната с Младенеца, Св. Роко и Св. Себастиан" на Джовани Росо (?-1549) - типична за епохата композиция, поръчана за закрила от честите по онова време и страшни със своите последствия чумни епидемии.

- Символистичната монументална картина "Луцифер" (1890-91 г.) на Франц фон Щук (1863-1928) дава убедителна представа за особеното място, което творчеството на художника заема в развитието на западноевропейските художествени процеси през 90-те години на ХІХ век. То е близко до английските прерафаелити, френските символисти, немските идеалисти, както и до френския вариант на сецесиона.

Картината е закупена лично от цар Фердинанд I през 1890 г., когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. Това е и произведението с най-много участия в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ.

В момента творбата се намира в двореца "Роверела" в Ровиго (Италия) в изложбата "Демоните на модернизма", където ще остане до 14 юни, след което ще бъде експонирана в София.

- Живописта на Източна Европа е представена от художници от Русия, Литва, Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия. Консолидирането на богатата колекция (около 350 музейни единици) е резултат от събирателска и организационна дейност през 70-те и 80-те години чрез откупки от биеналета, конкурси, ателиета на художници.

- Изкуството от Централна Америка включва забележителни керамични произведения от класическия период (200 г. пр. н.е.-900 от н.е.), принадлежали на цивилизацията на маите, колекция керамични фигури от остров Хайна, уникална сбирка от Еквадор от предкласическия период (1200-200 г. пр. н.е.), забележителен съд за тамяни и няколко съда от глазирана и оцветена керамика от Перу.

Особено място в колекцията заема ритуалният съд "Инсенсарио", предназначен за разпалване на благовония и тамян, който е поставян в най-високата част на пирамидата и при началото на жреческите ритуали от комина му се и издигал цветен дим и  благовония. Съдът е реставриран от 48 отделни, счупени елементи и възстановен изцяло.

- Колекцията от японска гравюра проследява основните етапи в развитието на жанра - от монохромни и двуцветни до полихромни гравюри. В нея са представени едни от най-значимите майстори на укийо-е, чиито творби в средата на ХІХ век осъществяват първия контакт на Европа с непознатата дотогава култура на Япония.

- Колекцията от африкански фигури и маски е формирана през 70-те години. Особена заслуга за това има известният културен деец, писателят Богомил Райнов. Част от произведенията са закупени чрез българските дипломатически мисии.

- В музея се съхраняват 250 творби на Николай Рьорих от 30-те и 40-те години на ХХ век, дарени от неговия син Святослав Рьорих. Доминиращата част са пейзажи от цикъла "Хималаи", създавани по времето, когато художникът живее в долината Кулу в подножието на Хималаите, през 1936-47 г.

Николай Рьорих (1874-1947) - из цикъла "Хималаи”, темпера, картон. Национална галерия за чуждестранно изкуство

- Будисткото изкуство на Мианмар (Бирма) е дарение направено през 1987 г. от Осман Айди, Исмен Шабан и Стефан Стефанов. Това е един от най-крупните и благородни жестове, правен към български музей.

- През 1985 г. фондация "Гуаясамин" дарява уникална сбирка - 14 пластики от различни култури, процъфтявали на територията на Еквадор в периода от 500 г. пр. н.е. до 500 г. от н.е.

- Дарението на сем. Костадин и Клодия Делчеви е колекция с изключително висока музейна стойност, включваща живопис, рисунки, акварели и графика на световноизвестни художници като Йожен Дьолакроа, Огюст Реноар, Анри Матис, Жорж Руо, Жул Паскин и други, предимно френски майстори от края на ХІХ и началото на ХХ век. Тези произведения са сред най-скъпите и най-ценните в експозицията.

- При старта на първия етап от изграждането на новия музеен център в кв. 500 на София през април 2010 г. министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов даряват три графични творби от Марк Шагал, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

- Последното дарение от две картини на френските художници Ермин Давид и Ролан Дюбюк е направено от известния френски галерист Жан-Пол Виллен през март 2012 г.

- Чрез Министерството на културата през декември 2012 г. от галерия "Антоан Лорентен" в Париж са закупени три изключително ценни платна на Жорж Папазов.

Виж още: "Голата маха" и още 10 нецензурирани картини (16+)

Източник: Министерство на културата