Химикалът, използван в химическото чистене и пожарогасителите, бе изведен от употреба през последните години, но НАСА заяви наскоро, че все още някой някъде освобождава в атмоферата въглероден тетрахлорид (CCl4) и това е неизвестен източник

Светът постигна споразумение за спиране на използването на CCl4 като част от Монреалския протокол. Той има за цел да преустанови използването на газове, които увреждат защитния слой от озон на Земята, пише сп. Geophysical Research Letters, цитирано от greentech.bg.

Страните по Монреалския протокол докладваха нулеви нови емисии на CCL4 между 2007-2012 г., заяви американската космическа агенция в изявление. Въпреки това новите изследвания показват, че емисиите на CCl4 в световен мащаб са средно 39 000 тона годишно, което е около 30% от пиковите емисии преди влизането в сила на международния договор.

Нивата CCL4 не са достатъчни, за да обърнат тенденцията на намаляване на разруителните за озона процеси, но експертите са объркани откъде идват емисиите.

При липсата на информация за нови емисии атмосферни концентрации на съединението би трябвало да са започнали да намаляват с около 4% годишно от 2007 г. насам. Наблюденията от Земята обаче показват, че атмосферните концентрации спадат само с 1% годишно.

Изобщо не би трябвало да се наблюдава такова нещо, заяви Куинг Лианг, учен в института Годард при НАСА. Сега е ясно, че има или неидентифицирани промишлени течове, или непознати източници на CCL4, допълва той.

Хората смятат, че емисиите на озоноразрушаващите вещества са спрели след Монреалския протокол, заяви Пол Нюман, главен учен по атмосферните процеси в NASA. За съжаление все още има някакъв голям източник на CCl4 в света, коментира още той.