Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) се издирва във всички страни-членки на Интерпол

Софийският градски съд е наложил запор върху имуществото на Цветан Василев. Мажоритарният собственик на (КТБ) не може да се разпорежда със собствеността си заради обвинението към него за финансови злоупотреби в особено големи размери. Запорът е поискан от държавното обвинение съвместно с Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество, съобщава БНР.

Като се позовава на множеството журналистически запитвания, пресцентърът на държавното обвинение съобщава, че от 28-и юли мажоритарният собственик на КТБ се издирва във всички страни-членки на Интерпол. Молбата за обявяването му за международно издирване е подготвена със съдействието на българските представители в Евроджъст.

От съобщението става ясно, че миналия петък Софийският градски съд е уважил искане на прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото на банкера Цветан Василев, поудправителя на БНБ Цветан Гунев и останалите обвиняеми по аферата "КТБ".

Що се отнася до издирването на Василев, тъй като към датата на издаване на молбата за правна помощ са съществували данни, че той се намира в Австрия, то е започнало оттам. След като е получен отговор, че според справките, извършени в националната база данни на Австрия, Цветан Василев не е известен на австрийските власти, мажоритарният собственик на КТБ е пуснат за издирване в Шенгенската информационна система и в Интерпол.

На 1-ви август българските представители на прокуратурата в Евроджъст са уведомили българските власти, че делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено като казус в системата за управление на казуси на Евроджъст и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията. Копие от материалите е изпратено и до Националното бюро на Австрия в Евроджъст. 

На 13-и август заместник на главния прокурор е изпратил за изпълнение предложението на наблюдаващия прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев за обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временното му задържане под стража, с оглед следваща екстрадиция в България от територията на всички държави-членки на Интерпол.