Проф. Миланов: Медиите са виновни за нападенията над лекари

"В България липсва държавност. Нападения има не само над лекарите от Бърза помощ. Това ежедневие и в "Пирогов". Хора, които не плащат - заплашват с бунт. Хора, които бият - заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност", коментира пред Нова телевизия проф. Милан Миланов, лекар от "Пирогов". 

Лекарски грешки

По думите му преди няколко години срещу медиците е започнала целенасочена атака във връзка с лекарските грешки. 

"Тези, които я започнаха, търсейки врагове, не осъзнаваха какво ще се случи. Не осъзнаваха, че ще се изчистим от това след десетки години, защото нарушението доверие води до тези събития", смята проф. Миланов.

"Не искам да оправдавам колегите си в случаите на лекарска грешка. В огромна част от случаите е проблемна малко по-лошата квалификация, на лоши системни отношения вътре в системата и на създадено тежко напрежение между нашата гилдия и обществото. Това не се оправя от един път и ще трябват усилия", заяви още лекарят.

Според него каквито и наказания да бъдат направени, побоищата над медици няма да спре. Той отрече твърденията, че само роми бият лекарите, тъй като това се е случвало и с българи.

Правила в Спешна помощ

"Проблемът с причината за агресията спрямо нас е многопластов. Затруднен е достъпът на пациенти до здравеопазването ни като цяло, и най-вече до Спешна помощ. Причината за това е, че в системата има страшен хаос. Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания", обясни от своя страна д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

"Отговорът е в новата концепция, която се приема от Министерството на здравеопазването, в която се говори за правила и въвеждането на алгоритми за работа. Нещо, което ще подобри качеството и бързината на оказваната от нас помощ", коментира д-р Кателиева.