Филмът, събрал спецагенти, богове и супергерои, постигна невиждан за Холивуд касов рекорд и подготвя почвата за още комиксови екранизации

Невероятният Хълк, богът на гръмотевиците Тор, Капитан Америка, и, разбира се, Железният човек са познати на българската публика не като комиксови, а като екранни герои - и когато са събрани в един филм, мощта им е невероятна.

Равносметката - 200,3 млн. долара приходи само за дебютния уикенд в Северна Америка! Рекордът надминава значително предишното най-добро постижение - 169,2 млн., на миналогодишния финален "Хари Потър и даровете на Смъртта, част 2".

Разбира се, високият резултат се дължи и на по-скъпите билети за IMAX и 3D прожекциите, но това не затъмнява успеха на "Дисни", които едва ли ще забравят скоро провала на предишния си блокбъстър за тази година, "Джон Картър: Между два свята".

Новите собственици на "Марвъл" вече обявиха подготовката за още екранизации с героите от "Отмъстителите".

Крис Еванс, Крис Хемсуърт и Робърт Дауни-джуниър ще се превъплътят отново в Капитан Америка - "първият Отмъстител", бога на гръмотевиците Тор и Железния човек - милиардера-гений-плейбой-филантроп Тони Старк.

По всичко личи, че в лицето на Марк Руфало, за когото са някои от най-възторжените отзиви за "Отмъстителите", най-сетне се е намерил и подходящият актьор за Хълк. В предишните самостоятелни екранизации ролята на учения Брус Банър изпълняваха Ерик Бана и Едуард Нортън.

Марк Руфало и Робърт Дауни-джуниър като Брус Банър и Тони Старк - преди да се превърнат в Хълк и Железния човек

У нас над 30 хил. зрители вече са гледали зрелищните схватки между самите Отмъстители и общата им битка с извънземните нашественици насред Манхатън. С приходи 341 758 лева лентата стана най-касовата премиера със супергерои, сочат данните на "Форум филм България".

Още преди да се завърти по екраните в САЩ, филмът вече се прожектираше по света, включително и в България, като за десетина дни в над 50 държави събра повече от 440 млн. долара и изпревари "Игрите на глада" като най-касовия филм на 2012-а.

Костюмирани агенти от международната мироопазваща организация ЩИТ и богове като Тор (Крис Хемсуърт, "Хижа в гората") - комбинацията изглежда абсурдна, но е печеливша!

Според американски източници това е и най-скъпият филм по комиксите на "Марвъл", сниман досега - с бюджет около 220 млн. долара, с 50 млн. повече от "Железният човек 2".

Вина и заслуга за всичко това носи основно режисьорът и съсценарист Джос Уедън, който е по екраните с още едно филмово заглавие - хоръра "Хижа в гората".

Той е известен на феновете с култовия сериал "Бъфи, убийцата на вампири", бил е номиниран за "Оскар" като сценарист на анимацията "Играта на играчките", а следващият му проект е осъвременена версия на Шекспировата комедия "Много шум за нищо".

Снимка от почти десетилетие по-рано - режисьорът Джос Уедън (крайният вдясно) и главните актьори представят първия "Отмъстителите" пред фенове през лятото на 2010 г. От ляво на дясно: Робърт Дауни-джуниър (Железният човек / Тони Старк), Кларк Грег (агент Колсън), Скарлет Йохансон (Черната вдовица / Наташа Романоф), Крис Хемсуърт (бога на гръмотевиците Тор), Крис Евънс (Капитан Америка / Стив Роджърс ), Самюъл Джаксън (шефа на ЩИТ Ник Фюри), Джеръми Ренър (Ястребово око / агент Клинт Бартън) и Марк Руфало (Хълк / д-р Брус Банър)

"Отмъстителите" потвърждава и тенденция, която е благоприятна за българския зрител - все повече холивудски студии предпочитат да пускат най-мащабните си проекти първо в чужбина, като ги превръщат в световни събития и така убеждават публиката, че тези филми не са само за комиксови маниаци.

Така дори "Джон Картър: Между два свята", оценен като най-губещия филм на Холивуд, стана лидер в глобалния боксофис през първата си седмица по кината.

Капитан Америка (Крис Еванс) е ветеран от Втората световна война, а Клинт Бартън (Джеръми Ренър) и Наташа Романоф (Скарлет Йохансон) са агенти на ЩИТ със специални стрелкови умения

Предизвикателството сега е за другите двама комиксови персонажи, надминали през първия си уикенд границата от 150 млн. долара. След касовия успех на "Черният рицар" и "Спайдърмен 3" това лято в кината се задават "Черният рицар: Възраждане" и "Невероятният Спайдърмен".

Засега обаче на дневен ред е "Отмъстителите", който получи възторжени отзиви и се е запътил уверено към "клуба на милиардерите", където са само 11 филма, начело с "Аватар" и "Титаник" на Джеймс Камерън.

Ник Фюри (Самюъл Джаксън) ръководи международната мироопазваща организация ЩИТ - и е шефът в сянка на Отмъстителите