Според тях държавният глава е приел плащания от страна на чуждестранни правителства чрез свои бизнеси, без да има съгласието на Конгреса

Повече от 190 сенатори и конгресмени от Демократическата партия в САЩ заведоха иск във федерален съд срещу Доналд Тръмп, предава Ройтерс. Това се случва на рождения ден на американския президент. 

Според тях държавният глава е приел плащания от страна на чуждестранни правителства чрез свои бизнеси, без да има съгласието на Конгреса, което представлява нарушение на американската Конституция.

В обвинението се твърди, че Тръмп не е поискал позволение от Конгреса за което и да е от плащанията към неговите стотици компании от страна на чуждестранни правителства. Въпросните парични преводи са осъществени откакто той встъпи в длъжност в Белия дом през януари. Основният закон на САЩ обаче изисква от държавния глава да поиска такова позволение.

От Белия дом засега отказват да коментират делото срещу Тръмп, но заявиха, че неговите бизнес интереси не нарушават Конституцията.

Виж още: Демократите търсят причина за импийчмънт на Тръмп

Най-малко 30 американски сенатори и 166 членове на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) са ищци по делото. Това е най-големият брой законодатели, съдили някога американски президент, коментират двама конгресмени, които са сред вносителите на иска.

От американското Министерство на правосъдието също отказват да коментират случая.

В понеделник главните прокурори на щатовете Вашингтон и Мериленд внесоха съдебен иск срещу Тръмп със същото обвинение, а говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че за въпросния иск стоят "партийни политики".

Самият Тръмп още в първата си пресконференция като президент обяви, че предава бизнеса на синовете си. Тогава той увери, че за да се избегнат подозрения, че е получавал недопустими по закон подаръци от чужбина, нощувките, заплатени от други държави в хотела му във Вашингтон, ще бъдат дарени на държавната хазна.

Конгресмените в САЩ рядко съдят президента, затова има малко съдебни решения, на които ищците могат да се позоват, за да докажат своята правна позиция, посочва Лия Литман, асистент-професор, която специализира конституционно право в Калифорнийския университет.

Източник: Ройтерс