Не сме длъжни да показваме знаци на уважение - нашето уважение се печели, не се дава по подразбиране, каза Пийт Мълдун и замени портрета на US президента с лика на индиански вожд

Кмет от американския щат Уайоминг реши да махне портретите на президента Доналд Тръмп и на вицепрезидента Майк Пенс от кметството. На мястото на президентския портрет в общината на градчето Джаксън сега има снимка на Уашаки, вожд на шошоните през ХІХ век.

Според кмета Пийт Мълдун не съществува изискване портрет на президента да стои на стената в кметството.

"Когато град Джаксън реши да почете една толкова спорна личност, той застава против част от жителите си - каза Мълдун. - Градският съвет не може да вземе подобно решение и докато това е така, подобна чест ще бъде отказана."

Той е категоричен, че не знае кой е сложил портретите на Тръмп и Пенс през януари, но не кметството е взело решението за това:

"Ние не сме задължени да показваме подобни прояви на уважение - нашето уважение се печели, а не е по подразбиране. Диктатори като Сталин са изисквали портретите им да бъдат навсякъде. За щастие, ние не живеем в диктатура."

Vozhdat uashaki

Не всички обаче са съгласни с решението на кмета. Един от общинските съветници, който членува в Републиканската партия, смята, че това е "тотална липса на уважение", и изтъква, че портретите на президентите се слагат в кметството от 1980-а насетне.

Портретът на президента Тръмп е бил сменен с фотос на индианския вожд Уашаки, водач на племето на шошоните.

Уашаки е първият племенен вожд, погребан с военни почести през 1900 г.

Източник: Хъфингтън пост