Химикът от български произход Карл Джераси угасна от рак в дома си в Сан Франциско

Неотдавна проучване за най-революционните открития в медицината, организирано от "Бритиш медикъл джърнъл", включи в класацията и първото перорално противозачатъчно средство, което ученият с български корен открива през 1951-ва.

Карл Джераси е световноизвестен с работата си като химик, но се изявява също като

писател фантаст и драматург

Син е на австрийка и български евреин, които се запознават във Виена. Макар че е роден там (през 1923 г.), детството му преминава в България. Родителите му обаче се развеждат и когато е на пет, той заминава с майка си обратно в австрийската столица - а у нас прекарва летните ваканции.

След идването на нацистите на власт майка му и баща му, известен софийски кожен лекар, се събират отново, за да може семейството да напусне Австрия. Връщат се в България през 1938 г. и той завършва средното си образование в Американския колеж. 16-годишен е, когато успяват да заминат за САЩ. Там се ориентира към органичната химия, а

през 1959 г. става професор в Станфорд

Наричат го "баща на хапчето антибебе", но той винаги е отбелязвал: "Бяхме екип, а това не е хапче против бебета, а против аборти", припомнят от Израелско-българския институт.

Негови съавтори в синтеза на таблетката са мексиканците Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц.

Между откритията на професора по химия е и кортизонът. В края на ХХ век лондонският в. "Сънди таймс" нарежда Джераси сред 30-те най-велики личности на изминалото хилядолетие редом с Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. Той е единственият жив учен в тази почетна компания.

Заради откриването на хапчето "анти бебе" е номиниран и за Нобелов приз, но през 1968 г., под натиска на Ватикана, е

отхвърлен от комитета за наградите

През 2004-та в Австрия издават пощенска марка с неговия лик. У нас професорът е член на БАН, където му присъждат почетното звание "Доктор хонорис кауза". Удостоен е и с орден "Мадарски конник", връчен му от президента Петър Стоянов. 

Последното му посещение у нас беше през май 2013, когато стана почетен доктор и на Американския университет в Благоевград. Визата му в България бе организирана и осъществена със съдействието на Израелско-българския институт и председателя му д-р Невен Енчев.

Късометражен филм за Карл Джераси, заснет в навечерието на 90-годишнината му, го определя като един от най-значимите учени на ХХ век.