Здравният министър обяви, че в понеделник идват 100 хил. петвалентни ваксини от Турция за децата

Една здравна вноска на месец е 16,80 лева. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари. Ако си ги спестите за три дена, ще имате за здравни вноски. Така здравният министър д-р Петър Москов коментира законовите промени, които ще задължат всеки здравнонеосигурен да погаси здравните си вноски за пет години назад, ако иска да възвърне осигурителните си права.

Ако ми вменявате социална вина, приемете, че като човек искам да защитя всички хора, които независимо какво им дава системата през годините са били коректни спрямо закона. Ако аз и вие сме се осигурявали всеки месец, то няма причина някой друг да не го е правил, заяви министърът.

100 хил. ваксини от Турция

Самият коментар се случи по време на пресконференция на министър Москов относно важните проблеми в здравеопазването. На нея беше обсъден и въпросът липсата на ваксини за деца.

Министърът обяви, че страната ни ще внесе 100 хил. петвалентни ваксини от съседна Турция. Според него това количеството е бъде достатъчно, за да компенсира нуждите на страната ни за годината. Без държавата да плаща за това в замяна ще предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза. Не стана ясно обаче как ще се снабдим с ваксини през следващата година.

Ваксините за деца, необходими до края на годината, ще бъдат на територията на България най-късно до началото на следващата седмица, каза министър Москов.

"Това дарение наистина беше нужно на фона на изнудването, което държавата търпеше от фармацевтичните компании, свързани с доставките на ваксини в България", заяви здравният министър.

Ваксините, които ще получим, са същите по вид, с които са били имунизирани децата досега. Те ще са в България в понеделник, допълни Москов.

За следващата година ще очакваме отрано фармацевтичната индустрия на влезе в преговори - държавата няма да се поддава на изнудване. Ако имат желание да реализират търговската си дейност в България, да се явят на търг, подчерта министърът.

Не една, а 7 млн. причини за уволнението на директора на "Св. Анна"

На брифинга Петър Москов подчерта още, че наредбата, която регламентира разделянето на услугите на Здравната каса в основен и допълнителен пакет, ще бъде готова до октомври.

В отговор на въпрос за смяната на дългогодишния директор на столичната болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров, здравният министър посочи, че причината не е само една, а са 7 милиона причини.

"Всички те бяха в КТБ и искрено съжалявам за това. Това са пари, които не са изработени нито от Стопанската камара, нито от мен. Изработени са от хората, работещи в болницата", коментира Москов и допълни, че уволнението не е персонално, а е като всяка друга смяна на ръководство на болница.

"Сменят се шефове на банки и това се смята за обичайно, но като се смени директор на болница, изведнъж става държавен въпрос", заяви министърът.

Източник: "Дарик", OFFnews, "Фокус"