Какво не сте знаели за зеленчука, който предизвиква сълзи в очите - и как да си приготвите лесна лучена супа

Лукът е един от най-консумираните зеленчуци като средство за овкусяване. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка в салати и готвени ястия.

Но знаете ли още, че:

- Лукът съдържа флавоноиди - уникални съединения, срещани в растения, които носят ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентния кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

- Въпреки че лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 мг калий, в сравнение с около 537 мг в един банан.

- Лукът се използва за медицински цели на много места по света, а някъде дори вярват, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

- Лукът съдържа серни съединения. Това е причината да оставя траен вкус в устата ни и очите ни да сълзят от него.

- Според една недоказана хипотеза престоелият лук става токсичен заради освобождаването на серните съединения, а Kulinaria.bg обясняват, че лукът и антибиотиците са опасна комбинация.

- Твърди се, че лукът предотвратява косопада, ако търкате директно върху скалпа.

- Люспи от лук помагат при бронхит, кожни заболявания и разширени вени, напомня Kulinaria.bg.

Виж още: Още полезни съвети и рецепти с лук от Kulinaria.bg

- Археологически и писмени доказателства показват, че култивирането му вероятно е започнало в Древен Египет. Египтяните го обожествявали и вярвали, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. 

Смятало се, че ако с мъртвите се погребе лук, силната му миризма ще върне духа им, а следи от лук са били намерени в очните гнезда на мумифицирания Рамзес IV.

- В Средновековието лукът е бил толкова важна храна, че хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък.

- Сред най-популярните кулинарни рецепти с лук в световен мащаб са лучените кръгчета, предлагани от Kulinaria.bg в няколко варианта, заедно с френската лучена супа. По-лесна нейна версия можете да си приготвите от 1 кг лук, по 6 с.л. зехтин и овесено брашно, връзка магданоз, нарязан на ситно, две кубчета зеленчуков бульон, сол и черен пипер на вкус.

Почистете и нарежете лука на дребно и го задушете в зехтина. Добавете брашното, разбъркайте добре и прибавете бульона с около 2 литра вода. Подправете с чер пипер и сол, като оставите на слаб огън още 15 минути. Гарнирайтесъс ситно нарязаният магданоз.

Виж още: Рецепта за лучена супа с мащерка в Kulinaria.bg

Източник: foodpanda; Kulinaria.bg