Обикновено колкото по-тежки и по-големи са ледените зърна, толкова по-отвисоко пада градушката.

Градушката се образува само от един вид облаци, купесто-дъждовни, във фронта на буреносна облачна система. Често те имат характерен зелен оттенък, пише Obekti.bg.

Зърната град се образуват, когато капчици свръхохладена вода влязат в контакт с ядра, около които кондензират, каквито са например прашинките. Това се случва при издигане на голяма височина.

Градушката се наблюдава по-често в планински райони, където особеностите на терена насочват хоризонталните ветрове нагоре.

Един от най-печално известните с градушките си район в света е планинската северна част на Индия и Бангладеш, където е отчетена най-високата смъртност, свързана с градушки, и са измерени някои от най-големите зърна град.

Виж още: Водата в България намалява

Ледените късове могат да бъдат с размери от 5 милиметра до цели 29 см, когато достигнат земята. Теглото им може да достигне 500 грама.

През Средновековието са се опитвали да спрат градушките и разрушителните им последици с топовни изстрели и биене на църковните камбани, въпреки че тези методи нямали ефект.

Днес борбата с градушки се основава на технология внасяне на ледообразуващ реагент в градоносния облак в момента преди образуване на градови зърна. Неговите частици играят ролята на ядра, които отнемат преохладената вода в облака и не позволяват прекаленото нарастване на естествените ледени ядра. Така се образуват повече ледени частици, но с по-малки размери и при падането си се стопяват - или нанасят по-малки щети, ако не се стопят напълно.

Виж още: България тепърва я очакват природни катаклизми