Брутални измами в пазара на недвижими имоти и пране на пари

Нов документален филм показва как подкупни брокери на недвижими имоти от британската столица Лондон се предлагат в услуга на хора, които смятат за руски държавни служители, пише "Дейли бийст".

Според разследването, което ще види бял свят по Channel 4 на 15 юли, Лондон се е превърнал в световната столица за пране на пари. А милиарди откраднати долари незаконно се прикриват в бързоразвиващия се пазар с недвижими имоти.

Под прикритие

Екип от репортери под прикритие, един от които дегизиран като корумпиран руски политик, тайно записва как някои от най-добрите брокери предлагат да улеснят сключването на незаконни сделки, въпреки че според британските закони те са длъжни да докладват подозрителна дейност пред властите.

Открито хвалещият се пред брокерите с чанта, пълна с пачки за милиони, "Борис" обяснява, че е бил здравен министър в Русия. И петимата агенти, с които разговаря той, изглеждат готови да препоръчат начини на укриване на парите чрез офшорни компании или чрез адвокати. Всичко това за комисионни до 500 хил. долара.

Роман Борисович, активистът срещу корупцията, който се представя за Борис, твърди, че е шокиран от това, че нито един от брокерите не е оспорил правната възможност пред него за покупка на имоти.

Виж още: Лондон е световната столица на милионерите

Във видеото, заснето със скрита камера, "Борис" ясно обяснява, че парите, които е изкарал, са от посредничество за лекарства, предназначени за руското здравоопазване. Той твърди, че далаверите му никога няма да бъдат разкрити.

Някои от брокерите, продаващи имоти за до 25 млн. долара казват, че не искат да знаят подробности, но други предлагат подробни съвети как да се прекарат парите през компании, работещи анонимно.

Нито един от тях обаче не вижда пречка за осъществяването на сделка с "Борис".

Единият от брокерите Кийт Горни от "Марш и Парсън" разказва пред камера как вече има два офшорни тръста в Джърси, които специализират в обслужването на руски клиенти.

"Единственият път е етичният

Слоганът, с който фирмата се рекламира, е "Единственият път е етичният". Оттам отхвърлят обвиненията и казват, че ще отвърнат, след като видят филма.

Пред камера Горни казва още, че преобладаващият брой клиенти, искащи анонимност, са от горния сегмент на купувачите на пазара в Лондон. „80% от транзакциите ми, всъщност повече, са към международни офшорни купувачи, и бих казал, че 50-60 на сто от тях са извършени анонимно“, твърди брокерът.

Авторът на "Крехката империя: Как Русия се влюби във Владимир Путин и го разлюби" Бен Джуда е консултант към филма. Той твърди, че от Русия, "както и от всички други диктатури по света", милиарди долари се изпират в Лондон чрез пазара за недвижими имоти.

Източник: "Дейли бийст", UReport