TaxiMe предлага същото качество, като обаче заобикаля проблемите на щатската мултимилионна компания с регулаторите

Споровете между държавата и таксиметровите компании, от една страна, и компанията за споделен транспорт Uber, от друга, показаха нещо много важно - пазарът вече се е променил.

Набиращата популярност подписка в защита на Uber го доказа. Хората искат качествени услуги на достъпни цени, искат чисти автомобили и приветливи шофьори, които не ги удрят с тарифата и след това не си длъжен да им даваш бакшиш. 

В дигиталната ера звъненето на оператор, който може и да ни помогне, вече е по пътя си. Хората установиха колко е лесно да зададеш адрес на смартфона си и на него да пристигне нова и чиста кола с шофьор, който не изглежда като излязъл от филм на Костурица.

Така изтеглянето на Uber от пазара на таксиметрови услуги в София създаде една ниша, която обаче съвсем скоро може да бъде запълнена и то от българска компания, която изглежда е успяла да избегне затрудненията на струващото милиони американско приложение.

Алтернативата

Приложението TaxiMe се използва от 104 хиляди души в София и има една голяма разлика между него и Uber - TaxiMe работи с таксиметрови шофьори, които вече така или иначе са на пътя. За да бъдат допуснати до системата на TaxiMe обаче, тези шофьори минават през сериозна цедка - проверка на документите, лични интервюта, оглед на колата, като одобрените накрая кандидати минават и през кратко обучение от компанията.

Целта на TaxiMe е да промени таксиметровата услуга така, че негативните неща от нея да останат в миналото.

"Нашите клиенти имат изисквания към шофьорите - колите им да са чисти, да не се пуши, да имат последната дума по отношение на музиката и т.н. Шофьорите, с които работим, са именно тези, които уважават клиента и знаят, че неговата дума е закон", споделя Христо Чернев, един от създателите на TaxiMe.

Другата разлика с Uber е, че с TaxiMe човек може да си поръча такси, веднага след като човек си свали приложението, без да се налага да се регистрира някъде или да подава лични данни за себе си като телефон или номер на кредитна карта. 

Просто стартира приложението и GPS локацията веднага го намира. Оттам следва да потвърди адреса си, след това да въведе желаната дестинация и да натисне бутона за поръчка. 

Интервю: Христо Чернев от TaxiMe: Клиентите трябва да спрат да правят компромиси

Когато си викате такси през него, на вашата поръчка се отзовава най-близката кола с най-висок рейтинг. На вашия телефон пък се появява името на шофьора, данни за колата му и приблизителна стойност на превоза. Всеки шофьор има персонален рейтинг, който се гради от няколко компонента, най-тежкият от които е оценката на клиента.

В края на всяко пътуване клиентът задължително оценява шофьора. Последното става както автоматизирано по скала от 1 до 5, така и с опция за кратък коментар за самото пътуване и държанието на водача. 

Философия на пътуването

Таксито тръгва около 30 секунди, след като поръчката е направена и пристига до чакащия до около 4 минути.

Когато колата вече е на адреса, приложението сигнализира със звук на клаксон. Оттам нататък по време на пътуването, клиентът може да види дали шофьорът използва препоръчания от GPS локатора най-бърз път за пристигане.

Ако клиентът е недоволен по дадена причина от шофьора, той може да подаде сигнал. Сигналът се проверява и ако водачът е действително виновен, той получава официално предупрежение. При повторна грешка, компанията престава да работи с него и спира достъпа му към системата. 

От компанията изтъкват като свое предимство, че шофьорите им познават града много добре. Те работят в този град с години и знаят кой е най-оптималния маршрут.

TaxiMe споменават и друго свое предимство пред американската компания - цената на превоз е една и съща независимо от часа от деня. Докато  при Uber цената се вдига в пиковите часове (когато пътуват най-много хора), както и на празници, с до 60%, тарифите на TaxiMe са еднакви по всяко време. Пример - на Нова година цената на Uber е била 6 пъти над стандартната, докато с TaxiMe клиентите са пътували без увеличение на тарифата.

Не е нужно да знаеш точния адрес

Основен плюс на приложението TaxiMe е, че поръчвайки такси през него не е нужно да знаеш точния адрес, от където поръчваш /използва GPS координати/, а и можеш да си запаметиш най-важните за теб адреси и тогава поръчката на такси става само с два клика. 

На картата на TaxiMe освен улици могат да се търсят и места и обекти. Друго улеснение е, когато не си сигурен за точния адрес, можеш да избереш от предложените места наблизо. Често използваните си адреси можеш да добавиш в любими, така че винаги да са на един тап разстояние.

При поръчка през TaxiMe клиента има директна връзка с шофьора, като може да му звънне или да му пише през приложението. Ако клиент си забрави лични вещи при шофьор на TaxiMe връзката през опцията "Свържи се с последния шофьор" позволява бързо и безпроблемно връщане на забравените вещи.