След резултата на столетницата в изборите за Европейски парламент на 26 май партията свиква извънреден конгрес

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП ден след като обяви, че ще се състезава за нов мандат начело на левицата.

Загубихме изборите, смятам, че отговорността трябва да е на всички, но първият трябва да поеме най-голямата отговорност, категорична бе тя пред медиите. Столетницата финишира на второ място в изборите за Европейски парламент с 24,24%, с близо седем пункта след управляващите от ГЕРБ, и изпраща в Брюксел петима евродепутати.

В обръщение към Националния съвет преди началото на пленума, Нинова благодари на "всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания", и заяви:

"Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на европейските избори - близо 30 хил.

Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката, губят подкрепа в гласове спрямо предходните европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост.

Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хил. гласа.

Затова се обръщам към всички вас - да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните три години, дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности.

Но е факт  и че ние загубихме тези избори. Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва  да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството.

При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП.

Предлагам свикване на конгрес в съкратени срокове, до 15 дни, който да констатира по силата на устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия устав, чрез пряк избор.

Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия председател такъв, какъвто партията реши.

За да можем през август, септември, октомври - да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори."

Председателката на БСП беше бламирана от партийния актив още при подреждането на евролистата. След като лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев беше класиран на пето място сред кандидатите за евродепутати, тя декларира, че няма да носи персонална отговорност за резултатите на 26 май. 

Корнелия Нинова изкара три години на лидерския пост в БСП, за който се пребори с предшественика си Михаил Миков през май 2016. Основната й заслуга през този период е успешната президентска кандидатура на ген. Румен Радев.

Под нейното ръководство в началото на тази година депутатите на партията прекратиха участието си в заседанията на Народното събрание в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. След евровота обаче лично тя даде заявка, че ще се завърнат в пленарната зала. 

В изборната нощ БСП не даде традиционната пресконференция, а Нинова коментира резултатите едва в понеделник, когато каза:

"Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, особено на фона на избирателната активност в Европа. Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват.

Второ, ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички, взети заедно, ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и за държавността.

И трето, ниската активност прави значим корпоративния, фалшифицирания, купения вот, което е удар по демократичния избор."

Тя опроверга твърденията, че партийните членове не са излезли да гласуват, като уточни: "Ние имаме 450 005 гласа - това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори. Всяко обратно твърдение и упрек към тези хора е неуважение към тях, което ние не можем да позволим."

Нинова напомни, че през 2014 г. БСП са имали 424 037 гласа, а сега избирателите им са нараснали до 450 005 души, като в четири области са номер 1 по гласове. 

"На фона на това, което се случи в Европа, при много по-висока избирателна активност, от 28 държави и 28 социалистически и социалдемократически партии, БСП е пета по резултат. Преди нас са само Малта, Португалия, Испания и Кипър", посочи още лидерката.

В началото на седмицата тя обяви, че според нея отговорността за изборната загуба трябва да е солидарна и да започва още от основните партийни организации, поради което предложи на местни партийни конференции да се изберат нови общински и областни ръководства.

Преди да подаде оставка във вторник, Нинова възнамеряваше да кандидатства отново за председателския пост, като според новия устав в избора на лидер трябва да се включат всички членове на партията.