Специален калкулатор изчислява колко пари бихме спестили и каква сума бихме изкарали, ако инвестираме тези пари в някакви бизнес начинание

"Ако беше спрял цигарите, сега щеше да имаш пари да си купиш..." Тази критика са я чували не един и двама пушачи. Но реално колко точно пари бихте спестили, ако се откажете от пушенето?

Вече можете да намерите отговора на този въпрос. От Omnicalculator пуснаха специален калкулатор, който изчислява каква печалба бихте имали, ако инвестирате парите си за цигари в някакво бизнес начинание. 

Идеята е съвсем проста. За да пресметнете разходите си, просто трябва да въведете броя на цигарите, които пушите средно на ден, и да приемете, че ще инвестирате парите, които не харчите за тях. Средната възвръщаемост на инвестицията е определена на 7%, но потребителите могат да променят това в зависимост от собствените си идеи.

Така например, ако на ден пушим по една кутия цигари (20 броя в кутия) при средна цена от 5 лв., за следващите 30 години ще можем да спестим близо 55 хил. лв. за 30 години или по 1826 лв. на година. Ако пък решите да инвестирате парите при 7% печалба на инвестицията, ще се сдобиете с обща печалба от над 185 хил. лв. Същевременно ще сте удължили възможната си продължителност на живота с около 5 години. 

Kolko pari bihme spestili ako sprem tsigarite

В калкулатора се пропускат и възможните повишения в цените на тютюневите изделия, които в следващите няколко години са неминуеми.

Струва си човек да се замисли дали да не спре цигарите.