Премиерът се пошегува, че партията му не обявява кандидата си, защото изчаква ретроградния Меркурий

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в сутрешния блок на Би Ти ви, че ще се кандидатира за държавен глава, но на следващите президентски избори.

"Ще се кандидатирам, ще съм на възраст, когато съм дал много в изпълнителната власт, заради играта, за да участвам," каза Борисов.

Той коментира вчерашните думи на кандидата на БСП ген. Румен Радев, който вчера заяви, че ще спечели срещу Борисов на предстоящия през ноември вот. По думите на премиера Радев прекрасно го знае, че премиера няма да участва на изборите и "затова е бабаит", каза Борисов.

ГЕРБ ще обяви кандидата си в началото на октомври. Борисов помоли да не му се задава повече въпросът дали ще се явява и сега и подчерта, че има да довършва втория си мандат като премиер.

Виж още: Цветанов: Кандидатът на ГЕРБ е ясен, обявяваме го до 2 октомври

Лидерът на ГЕРБ се пошегува, че на 2 октомври, когато бъде обявен кандидатът, "ще е минал ретроградният Меркурий", заради който съпартийците му не искали нищо да започват. В деня на огласяване на името на кандидата ще започнат да се разпространяват и вече готовите дотогава рекламни материали за него - плакати, картичики, сувенири, съобщи той. "От 2 октомври до 6 ноември ще им (на избирателите) втръсне от кандидата на ГЕРБ", допълни той.

Основната тема, заради която Борисов беше в студиото на Би Ти Ви, бяха совалките му между Анкара и Берлин и ролята му на посредник в разговорите между Турция и ЕС. 

"И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът. С нашите съседи сме длъжни да пазим най-добри отношения", заяви Борисов. Той каза, че не се припознава в образа на куриер, говорител или пощенски гълъб. "Това може само някой идиот да го каже - нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат", дава пример премиерът.

"Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора - искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда - ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат", коментира ситуацията премиерът.

Виж още: Борисов: София е с Берлин и Брюксел, но не срещу Анкара

"Какво казват турските колеги - ние вече години наред издържаме и храним над 3 млн. бежанци. До този момент Европа е дала нищожни пари, ние изнемогваме с това, вие какво ще направите в общата солидарност? Естествено, че в мое лице виждат един от лидерите на Европейския съвет", каза Борисов.

По думите на премиерът на един ден път от България се водят истински военни действия от няколко армии. Той коментира и думите на политолога Огнян Минчев, че премиерът обслужва интересите на Турция за зоната за сигурност в Сирия и каза, че тази зона ако не е в Сирия, ще е в България или в Гърция. Зоната за сигурност е смятана за начин да се блокира създаването на независима кюрдска държава.

Бойко Борисов реагира гневно, след като водещият показа карикатурата на Христо Комарницки по повод визитата му в Истанбул.

"15 години си вади парите на моя гръб. Той трябва да ми напише едно благодарствено писмо. Да благодари, че толкова пари с мене изкара и му мина кариерата с мене", избухна премиерът. Каза, че разбира обидата в рисунката и заключи: "Аз ще нарисувам по-хубава карикатура!"

На свой ред карикатуристът отговори на профила си във "Фейсбук:

"Длъжен съм да го напиша тук, в отговор на небивалиците, които за пореден път е говорил по мой адрес премиерът Борисов в ефира на една от казионните медии.

"Кариерата" ми нито започва, нито свършва с Б.Борисов.

Започнах да публикувам политически карикатури от есента на 1989 година, от тогава до днес съм рисувал почти всеки Божи ден. В папките ми има хиляди рисунки на А.Луканов, Ж.Желев, Ф.Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Първанов и още десетки наши и чужди политици.

Наясно съм къде ми е мястото в редицата на българските карикатуристи, няма да допусна да се превърна в пародиен епигон на Тодор Цонев.

А ако някой си въобразява, че Светът започва и свършва с неговата особа, това е тревожен симптом.

Много разчитам на просветената и културна аудитория.

Не се предавайте!"

Ето и цялото участие на Бойко Борисов в Би Ти Ви от тази сутрин:

Източник: Би Ти Ви