Тази година ще я гледаме в два филма - "Търси се приятел за края на света" и "Ана Каренина"

Тези дни видяхме Кийра Найтли в две нови роли - появи се трейлърът за екранизацията на "Ана Каренина", а по кината излезе апокалиптичната комедия "Търси се приятел за края на света".

В романтичната драма по романа на Толстой й партнират Джуд Лоу и младият Арън Джонсън, когото скоро ще гледаме в "Диваци" на Оливър Стоун.

Режисьор е Джо Райт, работил с актрисата и по предишни екранизации - "Гордост и предразсъдъци" (по Джейн Остин) и "Изкупление" (по Иън Маккюън). Най-известно в случая обаче е името на сценариста сър Том Стопард: "Розенкранц и Гилденстерн са мъртви", "Влюбеният Шекспир", "Бразилия".

В ролята на Ана Каренина някога са влизали холивудски звезди като Грета Гарбо и Вивиан Ли, а в по-ново време - актриси като Жаклин Бисе и Софи Марсо.

Най-ценни все пак са руските екранизации - последната е телевизионна, с актрисата Татяна Друбич ("Асса"), а класическата съветска версия, с Татяна Самойлова, е от 1967 г. - двете й серии могат да се изгледат онлайн в официалния YouTube канал на киностудията "Мосфилм".

В "Търси се приятел за края на света" звездата от "Карибски пирати" партнира на комика Стив Карел ("Офисът"), а героите им откриват любовта по-малко от месец преди сблъсъка на Земята с астероида Матилда.

Колкото и голямо изкушение да са щурите купони и анархията, той е тръгнал на път, за да се събере с първата си любов, а тя отчаяно желае да се прибере у дома, при своето семейство - а съвместното им пътуване запалва искрата на, уви, краткотрайна любов...