5 интересни факта за световната марка

Френската модна къща "Шанел" е безспорен иноватор в много отношения. Нейната основателка Габриел (Коко) Шанел се превръща в емблема, модна икона и еталон за елегантност, класа и стил.

"Шанел" е може би най-успешната и известна марка за луксозни стоки в света. Това е име, което всеки знае, но ето няколко малко известни на широката публика факти:

1. Брандът залага на изчистените линии и неярки цветове с основен акцент върху черното. "Шанел" е първата марка дрехи, която налага трикото и жарсето, които се използвали предимно от бедните слоеве.

Видео: Колекцията на "Шанел" за есен 2015

2. Коко е и първата, която налага носенето на фалшиви бижута, като дори създава цели колекции, използвайки стъклени перли, неблагородни метали и многоцветни силикатни камъни. Дори след като марката се развива и утвърждава, Коко е имала безброй неповторими бижута със скъпоценни камъни, но е предпочитала изкуствените имитации.

Виж още: Най-популярните цитати на Коко Шанел

3. Идеята за "Шанел №5" се "ражда" у Коко вследствие на раздразнението й от жените, които постоянно се "пръскали" с прекомерно количество парфюм. По това време ароматите били много нетрайни и изветрявали бързо. Поради тази причина ако една дама желаела уханието да се запази до вечерта, се налагало да го "засилва" на всеки няколко часа.

Така Габриел поставя началото на още един революционен продукт - дълготрайния парфюм, който носел мистериозна наслада заради трудно различимите си съставки.

Видео: Жизел Бюндхен в реклама на "Шанел №5"

4. Една от най-успешните реклами на "Шанел №5" всъщност е взета от реално интервю с Мерилин Монро. Актрисата споделя, че именно това е любимият й парфюм и по-късно става негово рекламно лице. Но всъщност тя е много повече:

5. "Шанел" е една от малкото останали модни къщи, които не предлагат онлайн поръчки на своите дрехи и аксесоари. От самото начало на компанията винаги се е обръщало особено голямо внимание върху изграждането на силна връзка с клиентите. Това е и една от главните причини да не се въвежда възможност за подобен тип пазаруване, който бива определян като "безличен".

Виж още: Какво купуват богатите китайци

Марката "Шанел" е издигната в култ като олицетворение на елегантността и свободомислещата жена. Нейната създателка Габриел (Коко) е включена в класацията на "Таймс" за 100-те най-влиятелни личности на XX век и е единствен представител на света на модата в класацията. Самият Пикасо пък я определя като "Чудото на XX век".

Изключителното в "Шанел" е, че съществува вече повече от 100 години, съхранявайки ценности, които са актуални и значими и днес. Модата не е просто начин на изразяване, тя е сила за въздействие.

Видео: Кийра Найтли като Коко Шанел