Този път мазнините са добри, а въглехидратите и белтъчините са лошите

Нов сезон, нова диета - горе-долу така може да се обобщи годишният кръговрат. Сред стотиците предложения има безвредни и такива, които могат да доведат до рискове.

Виж още: Модерната диета с мазнини

Напоследък кетогенната диета се налага като режим на хранене, одобряван и препоръчван от редица специалисти. В какво се състои той?

При кетогенната диета се увеличава приемът на мазнини. Намалява се приемът на въглехидрати и се свежда до минимум приемът на белтъчини. Причината е, че ниското количество въглехидрати в храната ще принуди черния дроб да трансформира мазнините в кетони. Кетоните са естествен заместител на глюкозата.

Какъв е проблемът с глюкозата?

Глюкозата е молекулата, която тялото най-лесно превръща в енергия - така че ще бъде предпочетена пред останалите енергийни източници.

Инсулинът се произвежда, за да придвижва глюкозата в кръвния поток и из цялото тяло.

Zehtinat e dobar

Когато глюкозата се използва като първичен източник на енергия, мазнините не се използват, съответно се складират.

При една диета с висок прием на въглехидрати тялото ще използва глюкозата като основен източник на енергия. А когато понижим приема на въглехидрати, тялото естествено ще достигне до състояние, наречено кетозис.

Кетозис е естествен процес, който ни помага да оцелеем, когато приемаме малко храна. През време на този процес ние отделяме кетони - вещества, които се произвеждат при разграждането на мазнините в черния дроб.

Целта на тази диета е да задвижи метаболитния процес в тялото, като идеята не е да гладувате, за да изчерпите калории, а да изчерпите възглехидрати.

Телата ни са силно адаптивни към онова, с което ги захранваме - когато това са мазнини за сметка на въглехидратите, започваме да горим кетони като първоначален енергиен източник.

Semenata sa iztochink na dobri maznini

Ползи от кетогенната диета:

Загуба на тегло

Кетогенната диета използва телесните мазнини като енергиен източник - тъй че е ясно, ще ги загубите. По време на кетодиета нивата на инсулин (хормонът, отговарящ за складирането на мазнините) спада, превръщайки тялото ви в машина за горене на мазнини.

Контрол върху кръвната захар

Кетодиетата намалява нивата на кръвната захар. Според някои специалисти кетодиетата е по-ефективна в борбата с диабета в сравнение с нискокалоричните диети.

Фокус

Има хора, които предпочитат кето диетата като начин да повишат менталния си фокус. Кетоните са гориво за мозъка, а когато това се съчетае с нисковъглехидратна храна, се избягват резките покачвания на кръвната захар. Съчетанието на тези фактори води до по-добро съсредоточаване.

Повишава енергията и нормализира глада

Давайки на тялото си по-добра и качествена енергия, ще се чувствате и по-енергични (все едно сипвате в колата по-качествено гориво). Оказва се, че мазнините са най-ефективните молекули, които да използвате за гориво.

Освен това мазнините са по-хранителни и по-лесно "нахранват", което не ви кара за преяждате.

Епилепсия

Кетогенната диета се използва в борбата с епилепсията от 90-те насам и понастоящем е сред най-разпространените терапии при деца, страдащи от заболяването.

И така, какво позволява кетодиетата?

Яжте:
Меса - риба, телешко, агнешко, пилешко, а също така яйца.
Листни зеленчуци - спанак, марули и т.н.
Броколи, карфиол и др. подобни.
Млечни продукти, богати на мазнини - твърди сирена, сметана, масло.
Ядки и семена - орехи, лешници, семки и пр.
Авокадо
Боровинки, ягоди, малини и други плодове с нисък гликемичен индекс.
Други мазнини - кокосово масло, наситени мазнини и пр.

Не яжте:
Зърнени храни - пшеница, царевица, ориз, зърнени закуски
Захар - мед, агаве, кленов сироп.
Плодове - ябълки, банани, портокали.
Кореноплодни - картофи, моркови, сладки картофи.

Източник: Ruled.me