Гърция обяви, че няма да приема обратно бежанци от Германия, на които бъде отказано убежище

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка започна нова инициатива за връщане обратно на нелегалните мигранти.

Целта на Соботка е до края на 2019 г. от Австрия да бъдат върнати обратно 50 хил. търсещи убежище. 

Вътрешният министър съобщи, че на първите 1000 души, които получат отказ за получаване на статут на бежанец, ще бъде предложена премия от 1000 евро за доброволно напускане на Австрия. За семействата, които също доброволно напуснат страната, ще се предлагат 3000 евро. 

Виж още: ЕК се закани на България за приема на бежанци по квота

Тези парични суми ще се предлагат само на граждани от Афганистан, Ирак и африканските държави. Финансовият стимул от 1000 евро няма да се предлага на гражданите от страните от Западните Балкани.

През изминалата година 10 700 чужденци, които не са имали право на престой, са напуснали Австрия. 5800 от тях са направили това доброволно.

Соботка смята да направи и цяла информационна кампания, която да стимулира бежанците да се върнат обратно по родните си места. Досега властите във Виена предлагаха премия от 500 евро на всеки, който се съгласи доброволно да напусне Австрия.

Виж още: Хиляди мигранти бягат от бежанските центрове у нас

Междувременно Гърция обяви, че няма да приема обратно бежанци от Германия, на които бъде отказано убежище. Външният министър на южната ни съседка Никос Коциас обяви, че Гърция да има капацитет и финансови ресурси, за да приема бежанци, които се изпращат обратно от северните страни на ЕС.

"Има някои членки на ЕС, които смятат, че могат да използват като склад Южна Италия и Гърция, където да бъдат разполагани бежанци. Това не е европейско мислене", заяви Коциас.

В същото време Коциас заяви, че неговата страна няма да се справи при ново увеличение на броя на бежанците през тази година:

"Гърция показа голяма хуманност при приема на бежанци. Но нова вълна от бежанци това лято ще ни смаже. Гърция е на границата на своите възможности". 

Източник: в. "Сега"