Изследването на "Алфа рисърч" няколко дни преди изборите показва лека преднина за ГЕРБ пред БСП и парламент с 5 или 6 формации

Победа с малко за ГЕРБ пред БСП на изборите за Народно събрание. Това показва последното проучване на "Алфа рисърч", проведено дни преди изборите. 

Националното представително проучване е проведено със собствени средства на "Алфа рисърч" между 20 и 22 март сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. 

Според данните от допитването се запазва високо за България намерение за участие в изборите. Общо 62% от живеещите в страната приблизително 6 млн. пълнолетни граждани заявяват, че ще отидат до урните на 26 март. На тази база и отчитайки тенденциите от президентския вот, може да се очаква, че между  3,6 - 3,7 млн. души ще упражнят правото си на глас в неделя.

През последната седмица преди вота рязко нараства делът на хората, които вече са направили своя избор кого да подкрепят. До 12% намаляват сигурните, че ще гласуват избиратели, но все още не взели окончателно решение чия бюлетина ще пуснат. 

Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 хил. души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии.

Проучването показва 2,6% преднина на ГЕРБ (31,7%) пред БСП (29,1%) сред твърдо решилите да гласуват. Много близки са позициите между Обединените патриоти (8,9%) и ДПС (8,4%). Разликата между тях е, че ДПС рязко мобилизира вота си през последните дни, докато при националистите се наблюдава лек отлив в рамките на кампанията. 

Според изследването партия ВОЛЯ на Веселин Марешки е петият сигурен участник в следващия парламент с 6,8% подкрепа към момента, но поради неясния политически профил на тази нововъзникнала партия, тук са възможни по-широки амплитуди. 

Другите с шанс за класиране в 44-тото Народно събрание са коалицията "Реформаторски блок - Глас народен". За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в Парламента.

Въпреки, че на моменти правеха по-значими пробиви в кампанията, проучването отчита електорална подкрепа за коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република" около и над 2%. Специфично за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места. 

ДОСТ на Лютви Местан в коалиция с НПСД събира около 1% от гласовете в страната, но при тази партия се очакват и много гласове на изселници в Турция. 

Около 3,5% смятат да изберат опцията "не подкрепям никого".

При това разпределение на силите в края на кампанията, 5 партиен парламент би изглеждал приблизително по следния начин. ГЕРБ - 89-91 мандата, БСП - 81-83, Обединените патриоти и ДПС - по 24-25, Воля - 18-19. 

При 6 партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП - 77-79, ОП и ДПС - по 22-24, Воля - 17-18, и РБ - 10. 

Въз основа на така регистрираните електорални нагласи може да се каже, че бъдещата управленска формула със сигурност ще трябва да включва поне трима участници. Което освен въпроса за победителя, прави ключови още два въпроса - за електоралната подкрепа на другите политически сили и обществената приемливост на възможните коалиции.