България досега е изпълнила едва 2% от общата си квота за прием на 1302 бежанци, като у нас са настанени 29 мигранти от Гърция

Европейската комисия посочи днес България поименно сред няколко държави от ЕС, които не изпълняват квотите си за прием на бежанци от Италия и Гърция. 

Тя предупреди, че е готова да започне процедури за нарушение срещу тези страни, тъй като двегодишните квоти за преместване на общо 160 хил. мигранти с право на международна закрила са утвърдени с решения на Съвета на ЕС от юли и септември 2015 г., под които и нашата страна се е подписала.

Досега са преместени само 13 546 бежанци (3936 от Италия и 9610 от Гърция) и при сегашната скорост на преместване (релокация) решението на Съвета не може да бъде изпълнено до крайния срок за това през септември т.г. , предупреди Комисията. Дори и с просрочването обаче квотите остават задължителни, посочи тя. 

Само две страни - Малта и Финландия - са на път да изпълнят задълженията си навреме, се казва в съобщение на Комисията.  Австрия, Полша и Унгария продължават да отказват да участват в схемите за релокация, а България, Словакия, Хърватия и Чехия са приели много малко мигранти от набелязаните за преместване.

България досега е изпълнила едва 2% от общата си квота за прием на 1302 бежанци - у нас са настанени всичко 29 души от Гърция.

За разлика от преместванията, ЕС изпълнява добре ангажиментите си за доброволно презаселване на бежанци от лагери извън ЕС (например в Ливан, Йордания, Турция). Досега държавите членки са приели 14 422  от общо договорени 22 504 души, съобщи Комисията, като 3 565 от презаселените са сирийци. Държавите са обявили готовност да приемат по този начин още 34 000 бежанци.

Прилагането на съвместната декларация за ограничаване на нелегалната миграция между ЕС и Турция от март 2016 г. е довела до 98-процентов спад на незаконните влизания в ЕС - от 10 хил. на ден през октомври 2015 г. до 43 на ден сега, съобщи Комисията. От влизането в сила на декларацията ЕС е върнал на Турция общо 1 487 нелегални мигранти, които нямат право да останат в ЕС. Пристиганията обаче продължават да са повече от връщанията.  

Източник: "Клуб Z"