Превантивни мерки срещу натрупване на излишни килограми

Древната наука за разположението на предметите в дома фън шуи помага за това да извлечем максимума от положителната енергия на жилището ни и минимизиране на негативните вълни. Изхождайки от там, а и от някои чисто практични причини, от Doctiming.bg извеждат 8 промени в дома, които ще доведат до спиране на трупането на килограми. Промените имат най-вече психологически ефект и ще ни накарат по-малко да мечтаем за това, което е в хладилника и да се грижим по-добре за здравето си.

1. Увеличете достъпа на светлина и като цяло направете пространствата по-светли
Според учени от Калифорнийския университет тъмнината има "освобождаващ" ефект, който отпуска подсъзнанието ни и го прави по-податливо на изкушения като храненето за удоволствие. Ако се наложи да слагате щори, нека те да са по-светли като тон. Ако пък прозорците ви са малки, добавете вътрешна, макар и изкуствена светлина.

2. Засичайте колко време ядете, а докато ядете си пуснете тиха, релаксираща музика
Бавното и спокойно хранене с дълго предъвкване на храната (така че тя наистина да е добре сдъвкана), води до прием на 70 калории по-малко на ядене. Това може да се регулира с часовник или с малко броене на ум. Тихата музика пък помага за спокойствието и по-доброто храносмилане.

Виж още: Професии, от които се пълнее

3. Подходящата температура за стаите е 18 градуса
Прохладната обстановка подтиква тялото ни отделя топлина и по този начин то генерира топлина. Това от своя страна гори калории. При температура от 18 градуса се постига максимален резултат и тялото ни може да изгори до 200 калории за ден. Поддържането на такава температура можем да постигнем през зимата като намалим силата на парното, а през лятото - като зададем точните градуси на климатика.

4. Сменете приборите си
Ако ядете в голяма чиния, яденето ще ви изглежда по-малко, отколкото всъщност е. Големите лъжици пък правят така, че на една хапка да поглъщаме повече храна. Сменянето им с по-малки няма да е нещото, което ще изгори килограми от организма ни, но пък ще ни даде още един плюс. А както знаем - капка по капка, вир става.

5. Подредете продуктите в хладилника по определен начин
Ако съсредоточим в най-видимата част на хладилника полезните продукти, салатите, плодовете и т.н. има по-голяма вероятност, като отворим хладилника, да се спрем на тях. Отдалечаването на сладкишите, вредните и мазни храни от погледа ни, пък ги прави 1 идея по-малко апетитни.

Виж още: 12 минути спорт седмично стигат

6. Боядисайте стените в хладни и дори студени цветове
Вярно, че по-топлите цветове ще ни карат да се чувстваме жизнерадостни, но пък е доказано, че по-студените и неприветливи тонове подтискат апетита ни.

7. Махнете огледалата от стаята, където тренирате
Според психолозите тренировките и въобще физическите занимания пред огледало, водят до по-бързо измояване в сравнение с тези, които не се гледат, когато тренират. Затова и приключват упражненията по-рано. Липсата на огледало прогонва желанието тренировката да се прекрати преждевременно.

Виж още: Пълнеем от въздуха

8. Използвайте стимулиращи аромати
Някои миризми помагат на отслабването. Пример за това е ароматът на жасмин, който вдига адреналина и повишава желанието за физическа активност като танци или гимнастика. Лавандулата от своя страна успокоява съня, а нередовният и проблемен сън води до трупане на килограми. Друго изследване показало, че хора, които са вдъхвали аромат на мента на всеки два часа, поглъщали 2700 калории по-малко на седмица.