Има три основни начина за запазване и допълване на нивото на ензимите, а един от тях е приемането на ензимни добавки

Помните ли фейлетона "Бай Ганьо в двореца"? Днес едва ли ще се сблъскаме с подобни гледки, но отговяването след края на великденския пост си остава предизвикателство за организма.

След като 40 дни сме пречиствали душата и тялото си чрез постна храна, молитви и добри помисли, още на сутринта отрупваме масата с дъхави козунаци и шарени яйца. По традиция угощението продължава на обедната трапеза, с традиционната агнешка мръвка и купища зелена салата - с още варени яйца. Дори и да не сме спазвали строг пост, празничното меню пак е голямо натоварване за храносмилателната ни система.

Преяждането, погрешният подбор на храни, приготвени при висока температура, и недостатъчното им сдъвкване

са сред основните причини за лошото храносмилане. Независимо дали ядем навън, готвим у дома или предпочитаме бързи, фабрично приготвени закуски, забързаното всекидневие също не насърчава здравословното хранене.

Хранителният режим на съвременния човек включва предимно прости въглехидрати (захарни изделия, сандвичи, сладкиши, тестени закуски), заедно с огромни количества недобри мазнини (маргарин, рафинирано олио, запържени или втвърдени мазнини, тлъсти меса) и протеини (продукти от неекологични яйца и меса).

Поемането на прекомерно количество храна пък създава опасност допълнително приеманите хранителни вещества да не могат да бъдат обработени от човешката храносмилателна система. Това може да доведе до храносмилателен дискомфорт - недостатъчно сдъвканите големи парчета храна се натрупват, тъй като трудно могат да бъдат разградени, предизвикват задръстване и последващо развитие на гнилостни или ферментационни процеси в червата. Много често гниенето на протеините причинява отоци, възпаления и алергии, главоболия, жлъчно-чернодробни кризи и ранна атеросклероза.

Лош дъх в устата, подут корем, газове, болки в корема, запек, кожни проблеми, акне, напълняване са други от проблемите, до които може да доведе

липсата на храносмилателни ензими

Ензимите са над 3000, разделени в три класа: метаболитни (обменни), храносмилателни (отговорни за храносмилателния процес) и хранителни (които са в самите храни и също подпомагат храносмилането). Човешкото тяло произвежда три основни храносмилателни ензима - амилаза, липаза и протеаза, но с възрастта и заради нездравословния начин на живот тяхното производство намалява.

Всички сурови храни съдържат хранителни ензими и те действат съвместно с човешките храносмилателни ензими. Когато обаче храната е преработена на висока температура, на практика тя не съдържа храносмилателни ензими.

Този тест показва проявявате ли ензимен дефицит, ако сте забелязали, че изпитвате неразположение при консумация на някои храни.

Преработката на храната

започва всъщност още от устата със съдържащата се в слюнката амилаза, която започва да действа с дъвченето на храната. Втората спирка е стомахът, където стомашните сокове, със съдържащите се ензими, започват да смилат храната и тя се превръща в каша.

Мускулатурата в долната част на стомаха осигурява предвижването на съдържимото до дванайсетопръстника. Тук кашата е подложена на действието от ензимите в соковете, отделяни от жлъчката и панкреаса, и преминава в тънките черва. Панкреатичната липаза смила мазнините в условията на силно алкалната среда на червата. Изводът - ензимите са нужни на всеки отделен етап от храносмилането.

Амилазата разгражда сложни въглехидрати като нишесте, гликоген. Протеазата спомага за смилането на протеините. Липазата помага на тялото да разгради мазнините. Целулазата разгражда целулозата, но не се произвежда в човешкия организъм и трябва да си я набавяме допълнително. Същото важи и за алфа-галактозидазата, която разгражда срещащите се в бобовите и зелевите растения въглехидрати: рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Лактазата разгражда млечната захар, а около 30% от населението в Европа страда от лактазна недостатъчност. Ензимът бромелаин подпомага смилането на белтъчините.

Има три основни начина за запазване и допълване на нивото на ензимите: чрез суровоядство, правилно съчетаване на продуктите по количество и качество - и чрез приемане на ензимни добавки. Допълнителният прием на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления и подобрява кръвообращението.

Ензимите могат да се извлекат от панкреас на животни, от растения или от микроорганизми, като ензимите от неживотински произход са по-устойчиви в променливите граници на стомашната киселинност.

Enzy-Mill, продукт на лидера в производството на ензими, американската National Enzyme Company, съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми: Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain.

Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие, вкусът им е приятен и могат да се сдъвчат, а освен това не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти, което ги прави подходящи за вегетарианци.

Enzy-Mill подпомага храносмилателните ензими в човешкия организъм, за да не чувстваме тежест и болки в стомаха, а освен това предотвратява подуването и намалява газовете.

Всяка кутийка Enzy-Mill съдържа и бонус: малка книжка за здравословното хранене с полезни съвети.

Източник: Botanic