Няма как да има липси от 3,5 милиарда, твърденията за изнесени пари в чували са нелепица

Срещу КТБ се извършва нападение, което цели пълна финансова дестабилизация на страната и падане на валутния борд. Тезата е на бившия премиер Иван Костов, който пред Би Ти Ви не изключи повторение на сценария от 1996 г., който включва апетити за придобиване на Корпоративна търговска банка (КТБ) на безценица по образеца на Първа частна банка (ПЧБ).

Костов, който сега ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, намекна, че напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

Костов заяви, че има хора в България, участвали в създаването на валутния борд, които знаят как да укрепят банката без да накърняват интереса на вложителите в КТБ и призова ръководството на БНБ да се допита до тях. За шест месеца специален надзор може да се реши въпросът, има десетки решения, каза Костов. "Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира", продължи той.

Виж още: Изчезването на крупни суми от КТБ не е станало за една нощ, а за няколко години

По думите на бившия политик трябва ясно да се разграничат интересите на собствениците и на кредитополучателите, които не възнамеряват да си връщат дълговете, от добросъвестните й клиенти. Това е четвъртата банка по големина и там са преплетени големи интереси - на хора, които плащат заплати, на фирмите, на пенсионерите, затова да извадим пред скоби интересите на собствениците и да решим проблемите на всички останали, каза Костов.

Като се позова на печалбата на институцията за миналата година, приходите й от лихви и размера на отпуснатите кредити, Костов заключи, че няма как да бъде обявена като несъбираема сумата от 3.5 млрд. лв., за която липсват части от кредитните досиета. Според него повечето кредити, включени в нея, се обслужват. 

Иван Костов отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Подчерта, че банката е била продадена, когато той е бил премиер, но по това време Василев не е бил сред купувачите, а е привлечен от тях по-късно. Възходът на банката стана по времето на кабинетите "Сакскобургготски", тройната коалиция и при Бойко Борисов, каза Костов.

Виж още: Отговорът на Цветан Василев по повод обвиненията срещу него