Aктьори, режисьори, музиканти, писатели, художници се събраха в градинката "Кристал" в столицата на протест срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии

Около 250 души се събраха в началото на демонстрацията в 14,30 ч. Сред дошлите бяха Веселин Ранков, Александър Морфов и съпругата му Рени Врангова.

Валери Йорданов - един от актьорите в постановката "Хъшове",  сподели пред БНР, че във вторник вечерта по време на репетицията на постановката всички са помислили дали да не потърсят убежище в Румъния.

На протеста е и Виктор Стоянов, който беше зам.-министър на културата в служебното правителство на Георги Близнашки. Той участваше активно и в демонстрациите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Сред демонстрантите се виждат и някои от бившите "Ранобудни студенти", които в края на миналата година окупираха аулата на Софийския университет.

Седящ протест пред парламента

По-късно протестиращите отидоха пред парламента, където блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Хората на изкуството, водени от актьорите Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов, седнаха на жълтите павета.

Културните дейци споделиха пред "Дарик радио", че не познават лично Бинев, но не харесват нещата, с които той се е занимавал по време на прехода. Те са категорични, че няма да го приемат на поста шеф на комисията по култура и медии.

В отговор на днешното изказване на Бинев, че е невъзможно само "гащите си през главата да обуеш", един от протестиращите сложи на една пръчка бяло мъжко бельо и започна да го размахва.

В 15,20 ч. демонстрантите започнаха бавно да се разотиват.

Павел Чернев: Назначението на Бинев е политическо

Бившият депутат Павел Чернев също бе пред парламента. Той коментира пред OFFNews, че не подкрепя протеста и е дошъл само за да види позицията на хората, сред които има много негови приятели.

Преди две години именно Чернев заедно със Слави Бинев щурмува сградата на БНТ.