Срещу готвените данъчни промени реагираха не само депутатите, но и бизнесът. Аргументи против събра и идеята за ограничаване на кешовите разплащания до 5000 лв.

Общините няма да събират 2% данък от доходите ни, обявиха вчера в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. В началото на седмицата Министерството на финансите публикува в сайта си проект на закон, с който предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с до 2%, освен сегашните 10%.

Цветан Цветанов благодари на министъра, че преди да се внесе за разглеждане в Министерския съвет, проектозаконът е бил качен от ведомството онлайн, за да могат да се проведат съответните консултации и дебати и да се вземе правилното решение, пише "Стандарт". От разговорите през последните няколко дни... като цяло

имаме леки различия с ведомството

и смятам, че Владислав Горанов проявява абсолютно пълна конструктивност, коментира лидерът на най-голямата парламентарна група. Цветанов коментира, че именно това е силната страна - когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в правителството, те се качват в интернет. Когато има дебати, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в правителството, уточни той.

Менда Стоянова на свой ред обясни, че са поискали финансовият министър да представя по-рано идеите на ведомството му за промени в данъчните закони, преди да се внасят в Министерския съвет. Според нея това е и целта - 14 дни преди да влезе в кабинета,

да се чуят мненията на заинтересованите и незаинтересованите страни

От името на Реформаторския блок Радан Кънев коментира, че в групите на ГЕРБ и РБ, както и на Патриотичния фронт има достатъчно съпротива срещу някои по-радикални идеи. Вярвам, че в дух на съгласие и диалог парламентът ще изпълни историческата си роля, а тя е да представлява гражданите и да ги защитава от свръхоблагане, заяви той.

Против готвените изменения пред БНТ се изказаха икономисти, работодатели, юристи и бизнесмени.

Докато общините напълно подкрепяха готвеното повишение с до 2%, работодатели се обявиха против с аргумента, че новият налог ще стопира плахия икономически растеж,

ще предизвика хаос във фирменото счетоводство и ще доведе до трудова миграция

"Това нарастване на данъчното облагане безспорно ще има отрицателен ефект върху потреблението. Друг спорен момент е администрирането на един такъв данък, като се има предвид, че много от заетите работят в една община, а се водят на работа, назначени са в предприятие, което юридически е регистрирано в друга", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

"Двупроцентният данък тепърва ще го калкулираме. Може би това ще помогне на общините да се развият, но това ще предизвика и движение на работната сила между различните общини. В крайна сметка този общински данък ще повлияе на миграцията на населението", прогнозира на свой ред Георги Шиваров, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК).

Намаляване на тавана за кешови сделки от 15 хил. на 5000 лв.

е другата най-обсъждана нормативна промяна, предложена за обществена дискусия. Според Камарата на нотариусите обаче мярката ще се отрази върху търговията с автомобили втора употреба, докато обменните бюра се опасяват от стагнация на търговията на дребно със злато и сребро.

"Този праг ще удари по-скоро сделките с превозни средства, които са ежедневие за българина и се сключват на цени, близки до така наложения праг. Това ще е неудобство за българина. Той е свикнал да брои парите на ръка, сделките се сключват буквално на улицата", коментира пред БНТ председателят на Камарата на нотариусите Красимир Катранджиев.

Според Благовест Белев, собственик на верига обменни бюра, "проблемът е, че това е война към парите в брой. Сега е 5000 лв., след някоя година ще стане 2000 лв., 1000 - а в един момент има шанс тотално да се криминализира употребата на пари в брой."

"По-големият проблем е, че всъщност това създава допълнителни финансови тежести за коректните данъкоплатци - смята икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) и пояснява: - Т.е. фирма, която оперира на светло, няма укрити обороти, ще трябва да прекарва абсолютно всички плащания вече по банков път, което означава

допълнителни такси и комисионни

В същото време тези, които така или иначе не спазват закона, ще продължат да не го спазват и по този начин ще бъдат още по-облагодетелствани, просто защото пропускат тези допълнителни разходи."

Източник: БНТ; в. Стандарт