Автогарите в Истанбул и Одрин са задръстени от бежанци

Около 800 мигранти са се насочили пеша от Истанбул към Одрин. Те са основно сирийци, предава кореспондентката на БНР в Истанбул.

Пеш към България

Целта на мигрантите е да стигнат до границите с България и Гърция, откъдето да влязат в ЕС. Турските сили по сигурността обаче им отказали да отпътуват с автобуси от автогарата. Затова решили да тръгнат пеша.

От снощи международната пътническа автогара Есенлер в Истанбул е задръстена от стотиците мигранти - мъже, жени и деца. Автобусите се препълнили и фирмите престанали да издават билети.

Повечето мигранти били без паспорти и затова някои фирми отказват да ги превозват, обяснява помощник-ръководителят на автогарата Мустафа Текели.

За да бъдат усмирени мигрантите, се наложила намесата на полицията. Подстъпите към автогарата са оградени с бариери. Мигрантите се допускат само през един коридор.

Автогарите са задръстени

Появили се твърдения, че над 500 души са се струпали на истанбулската автогара, надявайки се, че ще намерят превоз. Автогарата в Одрин също била задръстена от други 250 души. Там властите не ги пускат да продължат към границата.

Целта на повечето от мигрантите била да стигнат до Германия, Холандия или някоя друга европейска държава, но не и да останат в България или Гърция.

Има много млади мъже, които твърдят, че са дезертирали от армията на Башар Асад. Още групи мигранти от източните турски провинции щели да продължават да пристигат на автогарата в Истанбул.

Източник: БНР