Междувременно ЕЦБ наложи нови санкции на Гърция

"Новото гръцко правителство потвърди желанието си да запази страната в еврозоната", заяви френският президент Франсоа Оланд след посещението на гръцкия премиер Алексис Ципарас във Франция, предаде ТАСС.

"Гърция многократно е потвърждавала стремежа си да остане в еврозоната, където е нейното място", заяви Оланд след срещата между двамата в Елисейския дворец.

Еврото е отговорност на всички

Френският президент също подчерта, че отговорността за поддържането на жизнеспособността на единната европейска валута трябва да бъде споделена от всички участници в паричния съюз.

"Тази отговорност не се пада, на която и да е страна, а на цялата зона с единна валута. За това са необходими усилия и от едните и от другите, за да може валутата да е достатъчно стабилна и уважавана в света", обясни Оланд.

Френският президент посочи като единствен начин за решаване на проблема с гръцкия дълг диалога между държавите в еврозоната.

Виж още: 4 причини защо СИРИЗА може да спаси Европа

Решението на проблема с гръцкият дълг - диалог

"Диалогът между Гърция и европейските и международните партньори трябва да се осъществи", убеден е Оланд, като според него разговорите трябва да се проведат по прозрачен, спокоен начин и при желание за достигане на съгласие.

Френският президент изрази също увереността си в необходимостта да се уважава законния избор на гръцкия народ, който е гласувал за лявата партия, водена от Ципрас.

"Този избор беше ясен и ни даде да разберем, че политиката на икономии като единствена перспектива и реалност вече не е приемлива", каза Оланд, като подчерта, че в същото време има задължения, които са поети и които касаят дълговете на страната.

Виж още: ЕС няма намерение да опрощава дълга на Гърция

Нови санкции за Гърция

Междувременно Европейската централна банка прекрати приемането на гръцки облигации в замяна на кредитирането.

Решението бе взето в сряда, часове след среща между гръцкия финансов министър Янис Вакуфакис и президента на Европейската централна банка Марио Драги, съобщи "Ройтерс".

С него тежестта по плащането на заемодателите се прехвърля върху централната банка в Атина при положение, че не се постигне ново споразумение за реформи. Така гръцката централна банка ще бъде принудена да осигури на банките си десетки милиарди евро допълнителна и спешна ликвидност през следващите седмици. Това е отговорът на Франкфурт, след като гръцкото правителство изостави изпълнението на програмата за реформи.