Досега Младенов беше специален пратеник на ООН за Ирак

Бившият външен министър на България от първия кабинет на ГЕРБ Николай Младенов беше одобрен от Съвета за сигурност на ООН за поста специален пратеник на ООН за Близкия изток.

Ръст в кариерата

Младенов ще замени холандеца Роберт Сери, съобщиха дипломатически източници, цитирани от АФП.

Към момента 42-годишният Младенов е специален пратеник на ООН за Ирак от 2013 година.

Според източниците нито един от представителите на 15-те страни членки на Съвета за сигурност не изразил възражение срещу това назначение, предложено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Сложна задача за Младенов

Назначението на бившия български външен министър, ръководил мисията на ООН в Ирак по време на възхода на "Ислямска държава", идва в момент, когато световната организация изпитва трудности да поднови мирните преговори между израелци и палестинци, отбелязва още АФП.

Биография

В първия кабинет на Бойко Борисов (2009 г. - 2013 г.) Николай Младенов заема първо поста министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на мандата на правителството е външен министър на мястото на подалата оставка Румяна Желева.

Преди това Николай Младенов бил евродепутат от листата на ГЕРБ, консултант на Световната банка и народен представител в 39-то Народно събрание от листата на ОДС.