Няма все още решение за създаването на център на НАТО в България

Все още няма конкретно решение за създаването на центъра на НАТО в България. Вероятно той ще бъде изграден в София. Това заяви съветникът на премиера Борисов и бивш министър на отбраната Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ.

Не команден а координационен център

"Не бих го нарекъл този център команден, а координационен. Той е призван да работи за изпълнение на всички планиращи и координиращи действия за осигуряване на колективната отбрана, ако която и страна членка на НАТО бъде нападната. Това е пряко изпълнение на член 5 на Вашингтонския договор", уточни Ангелов.

Според не става въпрос за откриване на военни бази на наша територия и в момента няма пряка заплаха за страната ни от военния конфликт в Украйна.

Няма как да бъдем принудени да участваме във война

Виж още: Военният министър: Слуховете за мобилизация на армията целят създаване на истерия

Страната ни не може да бъде принудена да вземе участие в евентуална военна намеса на сили на НАТО в Украйна, като подобни решенията се вземат с консенсус, уточни той.

Ангелов бе категоричен, че Българската армия се нуждае от модернизация и въпросът не е дали, а кога и с какви средства.

Новите центрове на НАТО

Министрите на отбраната на страните от НАТО днес се събират в Брюксел, за да вземат политически решения в отговор на новите предизвикателства. Те ще включват изграждане на командни центрове в 6 страни от Източна Европа, сред които е и България, както и създаване на специални сили за бързо реагиране, предаде БНР

В новите НАТО-вски командни центрове в България, Румъния, Полша и трите балтийски страни, няма да се разполагат нито бойна техника, нито въоръжени сили. Там ще работят равен брой офицери от НАТО и страната домакин, които ще имат координационни функции при учения, преминаване и пребиваване на войски, или при необходимост от разполагане на силите за бързо реагиране.

Тези сили се очаква да включват между 5 и 6 хиляди военни. Точният им брой ще бъде определен днес и ще може да бъде променян при промяна на рисковете за евроатлантическата сигурност. Те ще имат готовност буквално до дни да се намесят в изложени на опасност съюзнически страни.