Пропаганден център от Русия цели да създаде паника в населението

"Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия". Така коментира министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизияв появилите се в последно време съобщения, че българската армия пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, готвейки се за военни действия.

Център по дезинформация

"Това са спекулации. Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората. Тази дезинформация премина всякакви граници. Тя иска да създаде усещането, че ние правим нещо, насочено към Русия или към Украйна", заяви министърът, като категорично отрече да тече мобилизация.

"Това е актуализация на списъците. Това не е изпращане на повиквателни. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство- защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев.

По думите на Ненчев, подобни проверки се провеждат периодично и обхващат около 3000 души.

Виж още: Армията ни разполага само с 3000 резервисти

Учения и техника

Няколко американски танкове ще бъдат разположени в полигона в Ново село за участие в учение, каза още министърът. Той е категоричен, че не става въпрос за постоянно разполагане на техника и припомни, че тази година са подготвени 77 съвместни учения, при които непрекъснато участие ще взима техника от страни от Алианса.

Ненчев се съгласи, че състоянието на авиацията ни не е добро. Още тази седмица започват разговорите за ремонта на МиГ-29. Машините ще бъдат ремонтирани в Русия по силата на договор. Едва през септември ще се търсят възможности друга компания да се грижи за руските самолети, обясни още военният министър.