Демократичната система в България има нужда от силна левица, демокрацията ще падне, ако върви на един крак, казва председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП в интервю за в. "Труд"

"Хората в БСП си възвърнаха самочувствието, почувстваха, че ние имаме какво да кажем, че имаме виждания, които трябва да отстояваме. Видя се, че няма разединение в БСП, че нямат никакво основание интригите как едва ли не искам да взема стола на председателя Михаил Миков", казва Сергей Станишев. 

"Във всяка партия хората искат да бъдат участници в един печеливш отбор, в отбор, който има перспектива и в БСП е така. Затова инициирах семинар съвместно с председателя на партията - активът на БСП да види, че може да постигне повече. Семинарът стана повратна точка след изборите. 

Защото всяка партия изпада в униние, ако загуби

Сега ние се отърсихме от него, вдигнахме очи и гледаме напред. Важно е обаче тази енергия, която се получи, да не затихне, а да се разширява. Хората трябва да видят, че има опозиция, че има алтернатива и че това е БСП. 

Ние трябва да започнем левия разказ за България. Не само краткосрочно - за този мандат, но и за следващите десетилетия", посочва Станишев. 

"Пред нас беше алтернативата - 

или оставаш в опозиция, запазвайки се "чист и неопетнен", 

или се опитваш да промениш нещо в една сложна конюнктура", категоричен е председателят на ПЕС. 

"Ние избрахме втория път. Факт е, че най-ярката социална политика по време на прехода се водеше, когато бях премиер. Пенсионерите получиха със сто процента увеличение на пенсиите, майчинството в България стана най-дългото платено майчинство в целия Европейски съюз. 

Ние не трябва да се отказваме от нашите управленски постижения, които разказваме много срамежливо, за разлика от ГЕРБ", казва Станишев.

Сергей Станишев отново отправи критики към поведението на управляващата коалиция и по-специално ГЕРБ. Той посочи, че правителствената програма на ГЕРБ била програма на стабилизиране на статуквото. 

"Шумното нищонеправене на правителството ще излезе скъпо на всеки българин

това е кредит от бъдещето. Само т.г. всеки от нас кредитира ГЕРБ с 1200 лв. от джоба си заради осемте милиарда нов дълг, който взеха управляващите. При това темпо за четири години всеки от нас ще плати по 5 хил. лв., за да има ГЕРБ спокоен мандат. Ще им разрешим ли това?", пита Сергей Станишев.

"Нашата визия за България през следващите 15 години има няколко опорни стълба. Тя е за България, която е справедлива, социална, просветена и суверенна. Тези послания трябва да бъдат уплътнени. Има много сериозни рискове пред БСП", призна Станишев, но допълни, че те са рискове и пред България. 

"Да, ГЕРБ даде заявка за тотална победа на местните избори

БСП трябва не само да работи много, за да се представи солидно, но и да намери подхода, посланията и хората, които да получат доверието на гражданите. За целта трябва да мисли извън стандарта. 

През 1999 г. го направихме успешно и изненадахме тогавашния премиер Иван Костов, който като сегашния искаше пълна победа. Лично аз и БСП сме вземали ясни позиции и сме ги отстоявали и в Брюксел, и във Вашингтон, и в Москва. 

Такъв бе примерът с "Южен поток" по време на нашето управление. Някак удобно се забрави, че едно от ключовите искания на руската страна, от което тя не отстъпваше, бе 51% участие в проекта. Ние настоявахме за паритет - 50 на 50 и нашите аргументи бяха приети. 

Сега чувам обвинения, че БСП не е направила достатъчно, за да ги има "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис"

Но неотдавна не друг, а вицепремиерът в кабинета на Бойко Борисов Румяна Бъчварова сложи точка на спора за това кой ги е спрял. Тя каза ясно: г-н Борисов е премиерът, който спря три руски енергийни проекта. 

БСП не трябва да се страхува да каже това, което мисли и по отношение на конфликта в Украйна. Ние вярваме, че този конфликт трябва и може да бъде решен само с политически средства", заявява Станишев.

Източник: "Труд"