За една нощ 13 американци станаха мултимилионери, след като Facebook обяви, че ще купи за рекордните 1 милиард долара популярната в САЩ социална мрежа за споделяне на снимки Instagram

Основателят на Facebook Марк Цукърбърг обяви сделката в профила си в Twitter. Това не е първата сделка за милиарди в Силиконовата долина, но изглежда най-скъпата предвид размера на придобитата компания. Instagram е основана едва преди година и половина от студента в Станфорд Кевин Систром и приятеля му Майк Кригър. Днес компанията има едва 13 служители, пише "Стандарт".

Instagram е приложение за мобилни телефони, което позволява на потребителите лесно да правят снимки, да добавят различни ефекти и да ги споделят в интернет. Днес приложението има 30 млн. потребители.

Първоначално програмата е пусната само за продуктите на Apple, но миналата седмица тръгна и версия за телефони с операционната система Android, която ще привлече още милиони потребители. Именно това накарало Facebook да започне експресни преговори за придобиването на компанията.

Новите собственици обещават, че няма да ликвидират мрежата, която е отчасти конкурентна на "Фейсбук", а ще продължат да я развиват.

Сред най-щастливите от сделката са хората, забогатели отInstagram. Систром ще стане собственик на $400 млн., а Кригър ще вземе 100 милиона. 13-те служители ще разделят дял от 10% и всеки от тях ще вземе средно по 7-8 милиона долара, съобщава novini.bg.