Пред "Файненшъл таймс" бизнесмени от цяла Европа изразиха опасения, че излизането на Шотландия от Обединеното кралство няма да се отрази добре на целия бизнес климат на Стария континент

"Повечето германски компании в Шотландия са затова регионът да остане в състава на Обединеното кралство. Независимостта ще доведе до отлагане на редица решения за инвестиране. За да се урегулира въпроса с независима Шотландия ще бъдат необходими най-малко 2 години и това ще бъде време на несигурност. Германските фирми ще си заминат, понеже регионът ще бъде нестабилен пазар", заяви Улрих Хоп.

Генералният директор на Германо-британската търговска палата Улрих Хоп смята, че отделянето на Шотландия ще я лиши от германските инвестиции.

"Обезпокоен съм, че ако Шотландия стане независима, това ще отслаби позицията на Великобритания в ЕС. Великобритания е жизнено необходима в оста Лондон-Париж-Берлин", споделя шведският индустриалец Якоб Уоленберг.

Виж още: Шотландия гласува за отделяне от Великобритания

Генералният директор на "Рено-Нисан" Карлос Гон заяви, че той и всички негови приятели-генерални директори предпочитат да се гласува против отделянето.

"Гласовете "за" създават значителна неопределеност относно бъдещето. На нас това очевидно не ни се харесва. Инвестирали сме много във Великобритания, притежаваме там заводи, пазарен дял, персонал", заяви Карлос Гон, цитиран от "Фокус".

Уважавам хората, борещи се за автономия и независимост, краткотрайното удовлетворение не означава нищо, добавя собственикът на френската група хотели "Акор" Себастиан Базин.

Виж още: 30 от най-известните шотландци