Дружеството за ООН в България организира Форум глобални въпроси по темата за глобалното затопляне и конкретните политики, които трябва да се приемат след Парижкото споразумение

Защо порои потапят къщи и отнемат животи? Защо сушата е все по-дълга, а всяка следваща година е рекордно гореща? Или иначе казано - как климатичните промени се превръщат от клиширан израз в съдбоносен фактор за хиляди хора по света?

Това е темата на деветия поред Форум глобални въпроси, организиран от Дружеството на ООН в България, който трябва да се проведе броени дни след края на глобалната конференция на ООН по въпросите на климата. 

Форумът е насрочен за 22 ноември от 18,30 ч. и ще се проведе в споделеното пространство на MOVE.BG, ул. Сердика 20, като записването става чрез предварителна регистрация от платформата на "Форум глобални въпроси".

По темата ще говорят Деница Петрова, ръководител на офиса на "Грийнпийс" в България, и Георги Стефанов, експерт политики и климатични промени към WWF-България. 

Лекторите ще направят обзор на провелата се световна среща за климата, ще разяснят какво стои зад Парижкото споразумение, което вече влезе в сила, и не на последно място - ще очертаят климатичните политики на страната ни. 

Тъй като според изследователите климатичните промени са вече факт и не могат да бъдат предотвратени, на дневен ред стои въпросът политиките на страните да бъдат адаптирани към изменящия се климат. 

В рамките на събитието с лекторите ще дискутираме доколко страната ни е готова да посрещне резултатите от промяната в глобалните температури и породените от това екстремни климатични явления и ще разгледаме добри примери от други държави.

Защо климатът е важна тема? Защото е важно да има утре. И да има бъдеще за децата ни.