Страната ни е със заплашена независимостта на журналистите по три основни показатели

Мониторинг на медийния плурализъм, представен пред депутати от Европейския парламент, нарежда България сред страните в риск заради концентрацията на медийна собственост и политически контрол над редакционната политика.

Изследването е съфинансирано от ЕС и анализира медийната среда за 2016 г., обхващайки всички държави-членки, плюс още няколко балкански страни. Резултатите от проучването бяха представени пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, предаде БНР.

Заедно с Гърция, Унгария и Италия, България беше посочена като високорискова страна за медийната независимост.

Основното е да се защити работата на журналистите и медийната независимост, заяви пред комисията Пиер Луиджи Парку - директор на Центъра за медиен плурализъм във Флоренция.

Виж още: България е на 109-о място по свобода на словото за 2017 г.

По три от изследваните показатели в България има висок риск за независимостта на журналистите - концетрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни по вид медийни организации и влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание.

Рискът от политически контрол върху медиите се определя на 79%, според авторите. Цитират се конкретно примери с 2 партийни телевизии - "Алфа“ и "Скат“, както и официални данни за 6 притежавани вестника от депутата Делян Пеевски. Изследването изразява съмнения относно неговото обявено оттегляне от собствеността на компанията, която е водеща в разпространяването на печатните издания в България.

Виж още: Съветът на Европа: Журналистите търпят натиск, насилие и цензура

Директорът на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер призова за общоевропейски закон, който да накара властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии: "Хората имат право да знаят кой какво притежава".

Сред изказалите се евродепутати нямаше български представители.

Източник: БНР